Cal Jepet
Vilada

Sector Ribera. Zona esportiva
    límit nord-est de l'actual zona esportiva.

Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'una masia situada al límit nord-est de l'actual zona esportiva del poble. La casa actualment ha estat transformada i ampliada completament. No obstant això, si fem una lectura dels paraments, sembla que la part més antiga la trobaríem al sector de llevant de la casa. Per les característiques dels murs, s'observa una planta original quadrada, possiblement de planta baixa, pis i golfes. El parament dels murs, parcialment visible encara per l'arrebossat de morter de calç d'aquest tram de la casa, és de pedra irregular amb les cantoneres escairades. La casa disposava d'una petita pallissa situada a una feixa inferior, al davant del qual hi trobem un espai pla, ara enllosat, que hauria tingut les funcions d'era. La coberta a doble vessant seria perpendicular a la façana principal (ponent).

La casa ha estat molt ampliada contemporàniament vers a l'oest, desdibuixant molt les característiques originals de l'edifici.

Petit mas característic dels que podem trobar disseminat a l'entorn immediat del poble. Per característiques arquitectòniques l'hauríem de situar a finals del s. XVIII o mitjans del XIX. Ha estat restaurat contemporàniament. Comparteix entorn, amb el barri de la Ribera, caracteritzat pel descens suau i amb feixes del vessant orientat a migdia on es troba assentat el poble. Documentalment, trobem citada la casa al 1r cadastre de l'Ajuntament de Vilada (dipositat a l'AM de Vilada) de l'any 1766 en el qual se cita la casa de "cal Japet" com a propietat de Josep Marginet.