Cal Marquès
Vilada

Sector de la Ribera
    un parell de feixes per sobre el molí i casa del Boixader

La façana està una mica deteriorada. Estructuralment sembla que està en bon estat.
    Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'una masia situada pròpiament a l'entorn conegut com la Ribera. La casa és a prop de cal Sastre, sobre les cases del molí del Boixader i cal Boixader. Ubicada en un entorn força planer ja molt a prop del curs de l'aigua, està envoltada d'una extensió de camps de dimensions considerables per la mitjana del voltant. L'edifici és de planta rectangular, orientat al migdia, amb una gran coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal. Els materials principals són pedra del país sense desbastar, grans pedres cantoneres escairades i morter de calç. La coberta de fusta i teula ceràmica.
    La lectura dels paraments ens mostra que la casa ha viscut diverses ampliacions del nucli original. La porta originial principal, la central, és a migdia. Actualment la casa disposa de planta baixa i dos pisos. El nucli original s'ha anat ampliant, possiblement, primer cap a l'oest, ampliant un cos, posteriorment, alçant la coberta, i en darrera instància una tercera ampliació també al sector de ponent. Contemporàniament s'ha habilitat una escala exterior al 1r pis que trenca una mica la imatge de conjunt de la façana. Les obertures gairebé totes semblen originals a excepció de les ubicades al últim cos ampliat a l'oest i la central de la façana nord. Les originals són quadrangulars, de diferents dimensions, amb senzilla llinda de fusta recta, igual que la porta principal. L'edifici està parcialment excavat al terreny, i per la façana nord només sobresurt el 1r i 2n pis.

Les diferents ampliacions de la casa han anat deixant una visible factura a la casa a la qual s'observa diversitat d'obertures tapiades.

Mas característic dels que podem trobar disseminat a l'entorn immediat del poble. Les dimensions de la casa són notables i les ampliacions diverses, fet que fa pensar en una evolució força activa de la casa. Documentalment, trobem citada la casa al 1r cadastre de l'Ajuntament de Vilada (dipositat a l'AM de Vilada) de l'any 1766 en el qual se cita cal Marquès com a propietat de Ramon Casellas. No obstant això, sembla que hauria pogut ser una edificació anterior. Existeix documentació del primer terç del segle XIX en el qual apareix una casa del terme de Vilada amb el nom de ca la Marquesa, fet que ens fa pensar que podria tractar-se de cal Marquès. Concretament, és present a l'índex de finques rústiques del terme de Vilada dipositats a l'ACBR. A l'any 1824, Josep Casellas fa un lloguer a Ramon Comellas d'un terreny de 6 mesures de terra anomenades de la Marquesa. Comparteix entorn, amb el barri de la Ribera, caracteritzat pel descens suau i amb feixes del vessant orientat a migdia on es troba assentat el poble.