Cal Salvador
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Obaga del Pedró-Comadís. A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Crta. C-241, abans del km 12 trencar a l'esquerra i seguir el camí fins arribar a un grup de cases
  671

  Coordenades:

  41.5466
  1.45358
  371022
  4600592
  Número de fitxa
  08226 - 332
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Any
  1888
  Estat de conservació
  Dolent
  Enderrocat part del mur del baluard, la coberta i part de l'interior.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08226A010000820000AY
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Cal Salvadors és una casa que es va edificar l'any 1888, segons la data gravada a la dovella central de la porta d'accés. És un edifici de planta quadrada amb la coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal, tancada per un baluard de pedra que possiblement tindria la porta d'accés a ponent, ja que part del mur del baluard està enderrocat. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. El frontis, orientat a migdia, s'hi obra el portal d'accés d'arc de mig punt adovellat amb tres finestres amb llinda de fusta al primer pis i una finestra central amb llinda de fusta a les golfes. Entre les finestres del primer pis i les golfes es conserva part d'un rellotge de sol. A la façana de llevant s'hi obren dues finestres a l'alçada del primer pis i de les golfes. A la planta baixa s'hi localitzava l'estable dels animals i la cuina, amb restes d'un antic forn de pa. El parament dels murs és de pedra i argamassa.

  Cal Comadís era la casa de l'amo i fou la primera en edificar-se de les quatre cases que formen el nucli de Comadís, situades a poca distància entre si. Sembla ser que els fills es van fer una casa per cadascú a finals del segle XIX: Ca l'Isidre, Ca la Tecla i Cal Salvador, prop de la casa gran i de les terres que treballaven.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.