Cal Rosich
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Cantagalls. A l'est del nucli urbà.
  Emplaçament
  Camí de Bellprat, trencar a la dreta a Cal Minguet i passar al Marcel·lí
  570

  Coordenades:

  41.56413
  1.47387
  372749
  4602508
  Número de fitxa
  08226 - 331
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  002301100CG70C0001BS
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Cal Rosich és una masia aïllada que fou dividida per crear dues vivendes separades. Actualment és un edifici de planta rectangular amb la coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, primer pis i celler. El frontis s'hi obra la porta d'accés d'arc de mig punt adovellat amb decoració a baix relleu a la dovella central, actualment molt erosionat i una finestra a la banda dreta. El primer pis s'hi obra un balcó amb volada amb una doble motllura i barana de ferro forjat i a la banda dreta una petita finestra amb llinda de fusta. Adossat al frontis hi ha un antic cup de planta circular actualment utilitzat com cisterna. Davant aquesta façana hi ha un pati i diversos annexes tancats per un baluard, amb la porta d'accés d'arc carpanell de maons. La major part dels annexes estan enrunats. L'annex situat davant la façana principal era un espai de premsatge de vi, que conserva la premsa de gàbia i dos cups de vi. L'annex situat més a migdia hi ha les restes d'un antic forn de pa. El celler, situat a la banda sud de la façana principal, té un pilar central de secció quadrada que sustenta quatre voltes simples enguixades. La façana sud s'hi documenten diverses finestres algunes amb sortida a una balconada amb barana de ferro forjat. En la façana nord s'hi obren tres finestres de petites dimensions a nivell de la planta baixa.

  El mas de Cal Rosich era una sola edificació que es va dividir en dues cases a finals del segle XIX - inicis del segle XX per a dos germans, passant a ser Cal Rosich i Cal Dionís actualment.
  El cognom Rosich apareix documentat a Sant Martí de Tous a mitjans del segle XVI, concretament a partir de l'any 1553.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.