Cal Rosich
Sant Martí de Tous

    Anoia
    Cantagalls. A l'est del nucli urbà.
    Emplaçament
    Camí de Bellprat, trencar a la dreta a Cal Minguet i passar al Marcel·lí
    570

    Coordenades:

    41.56413
    1.47387
    372749
    4602508
    Número de fitxa
    08226 - 331
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    002301100CG70C0001BS
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas

    Cal Rosich és una masia aïllada que fou dividida per crear dues vivendes separades. Actualment és un edifici de planta rectangular amb la coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, primer pis i celler. El frontis s'hi obra la porta d'accés d'arc de mig punt adovellat amb decoració a baix relleu a la dovella central, actualment molt erosionat i una finestra a la banda dreta. El primer pis s'hi obra un balcó amb volada amb una doble motllura i barana de ferro forjat i a la banda dreta una petita finestra amb llinda de fusta. Adossat al frontis hi ha un antic cup de planta circular actualment utilitzat com cisterna. Davant aquesta façana hi ha un pati i diversos annexes tancats per un baluard, amb la porta d'accés d'arc carpanell de maons. La major part dels annexes estan enrunats. L'annex situat davant la façana principal era un espai de premsatge de vi, que conserva la premsa de gàbia i dos cups de vi. L'annex situat més a migdia hi ha les restes d'un antic forn de pa. El celler, situat a la banda sud de la façana principal, té un pilar central de secció quadrada que sustenta quatre voltes simples enguixades. La façana sud s'hi documenten diverses finestres algunes amb sortida a una balconada amb barana de ferro forjat. En la façana nord s'hi obren tres finestres de petites dimensions a nivell de la planta baixa.

    El mas de Cal Rosich era una sola edificació que es va dividir en dues cases a finals del segle XIX - inicis del segle XX per a dos germans, passant a ser Cal Rosich i Cal Dionís actualment.
    El cognom Rosich apareix documentat a Sant Martí de Tous a mitjans del segle XVI, concretament a partir de l'any 1553.

    AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.