Cal Rodó
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Pla de Flix. Al nord del nucli urbà.
  Emplaçament
  Ctra. C-241al km 7 trencar a la dreta i continuar el camí recta fins a Cal Rodó
  543

  Coordenades:

  41.57248
  1.5122
  375961
  4603380
  Número de fitxa
  08226 - 330
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Any
  1880
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08226A002000070000AQ
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Cal Rodó és una masia de finals del segle XIX relacionada amb el cultiu de la vinya. Es troba situada al nord del nucli de Sant Martí de Tous, en el disseminat de Flix. Aquesta masia s'hi adossa Cal Manquet. Es tracta d'un edifici de planta rectangular construïda a partir d'un cos principal i tres annexes. Davant la façana principal hi ha un patí enllosat tancat per un baluard de pedra amb la porta d'accés d'arc pla amb llinda de fusta a llevant. La coberta és a dues vessants i consta de planta baixa, pis i golfes. El frontis, orientat a migdia, té la porta d'accés d'arc de mig punt i una finestra a la banda esquerra. A l'alçada del pis s'hi obren dues finestres quadrangulars amb i a nivell de golfes dues de planta rectangular i una arc de mig punt. Totes les obertures conserven la llinda de fusta. Adossada a la banda dreta hi ha un cos annex d'una sola planta, amb una porta i una finestra d'arc de mig punt amb capçalera de maons. Sobre aquest annex hi ha una terrassa que s'hi accedeix des del a primer pis amb barana de totxo amb una porxo obert mitjançat quatre arcs de mig punt. A la banda esquerra de ponent s'hi adossa un segon annex, construït posteriorment, amb la coberta a una vessant amb una porta d'accés a la planta baixa i dues finestres a l'alçada del pis d'arc de mig punt emmarcades per maons. Davant la façana principal hi ha l'antic corral, de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb accessos des de l'interior del patí com des de l'exterior de la finca d'arc de mig punt. El tractament dels murs és de pedra vista tot i que en algunes zones de la façana principal es conserva part de l'arrebossat.
  A l'exterior de la masia, davant el baluard, hi ha un pou d'aigua amb dues piques, una circular i una rectangular i dos annexes adossats, situats a l'era, de planta rectangular amb coberta a una vessant amb dues portes i una finestra central, corresponent a les antigues pallisses. Només un dels annexes pertany a Cal Rodó.

  Finca construïda al segle XIX i, segons informació cedida per Elisa Vidal fou edificada per un dels fills de Cal Pumpi com a dot juntament amb terres per treballar.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.