Cal Saltarroques
Granera

Carrer de Vic, 6 - Barri de Baix
    Al tram central del carrer de Vic, just al revolt en direcció a l'oest, davant de cal Pastoret

Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat i reformat constituït per tres cossos adossats que li confereixen una planta irregular. Aquests volums presenten les cobertes de teula àrab de dues vessants, amb els careners paral·lels a la façana principal i estan distribuïts en planta baixa i pis. La façana principal, orientada a tramuntana, compta amb un portal d'accés d'obertura rectangular amb els brancals bastits amb carreus de pedra i una llosa a la llinda. Dos graons fets en pedra li donen accés des del carrer. A l'extrem de llevant hi ha una obertura rectangular restituïda a mode de garatge. Les obertures del pis es corresponen amb dues finestres rectangulars amb els brancals bastits en pedra i amb la llinda i l'ampit de llosa. La construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada de manera regular, amb les cantoneres embellides amb pedra desbastada de mida més gran. Adossat a la façana de migdia hi ha un volum rectangular cobert per una terrassa oberta al pis i delimitada amb barana de ferro.

Les informacions aportades a la revista La Granària són errònies donat que l'edifici identificat com a cal Saltarroques és en realitat la casa de cal Compare.

La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del carrer Vic, els números de carrer i els seus propietaris. "Cal Saltarrocas" tenia el número 4 i estava situada a la vorera dreta del carrer, tot i que no s'especifica si es trobava habitada i qui era el seu propietari.

"Granerí,saps on és?". La Granària, 44, 2017, p. 34. "Granerí,saps on és?". La Granària, 45, 2018, p. 34. Informació oral: Pere Genescà [Entrevista: 08-04-2019]. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera.