Can Guillem
Granera

Camí de cal Peu de Cingle, 3 - Barri de Baix
    A l'inici del barri, primer trencant a l'esquerra per la carretera de Castellterçol (BV-1245)

Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat amb jardí i piscina, format per tres cossos adossats que li proporcionen una planta irregular. El volum principal és rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants i el carener paral·lel a la façana principal. Una motllura rectilínia recorre el perímetre de la construcció al nivell d'aquesta coberta. Damunt seu hi ha un plafó d'obra a mode de barana. L'edifici està constituït en planta baixa semisoterrada i pis. La façana de tramuntana presenta quatre finestres rectangulars (una d'elles tapiada) amb els emmarcaments motllurats i protegides per quatre voladissos de teula àrab sostinguts amb mènsules de fusta. Damunt de cada finestra hi ha una petita obertura rectangular ornamentada per ventilar la coberta. La façana de ponent compta amb un portal d'arc rebaixat i un gran finestral rectangular, ambdós amb els emmarcaments motllurats. Aquesta obertura compta amb una petita barana de ferro i està protegida per un voladís de teula àrab sostingut amb mènsules de fusta. La façana de llevant compta amb una finestra rectangular amb les mateixes característiques que en els casos anteriors i un òcul motllurat a la part superior del parament. La façana està rematada amb tres esferes ornamentals situades damunt del plafó d'obra de la coberta. Pel que fa a la façana de migdia (principal) està orientada al jardí, que es troba separat de la piscina mitjançant un mur. La construcció presenta els paraments arrebossats i pintats, amb un gran sòcol i una motllura disposada a mode de carreus a les cantoneres. Adossat a l'extrem nord-est del volum principal hi ha un cos rectangular a mode de magatzem, amb la coberta de teula àrab d'un sol vessant i organitzat en un sol nivell. Compta amb un portal rectangular de grans dimensions, amb porta de fusta, i està arrebossat i pintat amb el mateix sòcol anterior. Alhora, adossat a la façana de migdia d'aquest volum i també a la de llevant del volum principal, hi ha un petit cos rectangular amb la cantonada arrodonida, amb teulada d'un sol vessant i ràfec sostingut amb mènsules de fusta. Al seu costat hi ha la piscina i prop d'aquesta, i adossat al mur que la delimita del jardí, un petit volum rectangular amb teulada de tres vessants i elmateix ràfec que en el cas anterior. Aquestes construcció tenen els paraments arrebossats i pintats.

Un dels accessos a la finca està situat a l'extrem nord-oest, donant pas a la façana de llevant. Es tracta d'una porta de ferro treballat, que està delimitada amb dos pilars bastits amb maons i rematats amb un coronament esglaonat. Unes escales d'obra adossades al volum secundari donen accés a l'espai de la piscina des del carrer.

L'edifici fou construït per en Francesc Guillem, probablement a principis del segle XX. En origen, l'edifici actual estava format per tres habitatges independents que foren enderrocats, un dels quals es deia cal Pinyoc. Aquest habitatge apareix mencionat en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del carrer Vic, els números de carrer i els seus propietaris. "Cal Piñoch" tenia el número 12 i estava situada a la vorera dreta del carrer, es trobava habitada i era propietat de "Jayme Font". Can Guillem, juntament amb les cases desaparegudes de cal Sant i el Peu de Cingle, formaven un petit veïnat a l'inici del barri de Baix.

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 51, 63, 78. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera. PONT MONTANER, Ferran (2016). Projecte del Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions del municipi de Granera. Document d'aprovació inicial. Barcelona: Diputació de Barcelona, Àrea de Territori i Sostenibilitat, p. 54-56, 247-251 [Inèdit].