Cal Compare
Granera

Carrer de Vic - Barri de Baix
    Al tram central del carrer de Vic, entre les cases de ca l'Arola i cal Pastoret

Adriana Geladó Prat

Edifici entremitgeres constituït per tres cossos adossats que li confereixen una planta en forma d'L. Aquests volums presenten les cobertes de teula àrab de dues vessants, amb els careners paral·lels a la façana principal i estan distribuïts en planta baixa i pis. La façana principal, orientada a migdia, compta amb dos portals d'accés d'obertura rectangular, els brancals bastits amb carreus de pedra, les llindes planes i marxapeus de pedra també. Uns graons fets en pedra a cada portal els hi donen accés des del carrer. A l'extrem de llevant del parament hi ha una gran obertura rectangular reformada (porta garatge), que conserva un dels brancals bastit amb carreus de pedra i la llinda de fusta restituïda. A l'extrem de ponent, en canvi, hi ha una petita finestra rectangular emmarcada en pedra. Les obertures del pis es corresponen amb tres finestres rectangulars amb els brancals bastits amb carreus de pedra, les llindes planes i els ampits motllurats. A l'extrem de llevant hi ha una finestra balconera d'obertura rectangular, amb la llinda de fusta, l'ampit de pedra i una senzilla barana de ferro. Per contra, a la banda de ponent hi ha un esvelt portal rectangular al que s'accedeix exteriorment mitjançant unes escales de pedra de sis graons, que estan adossades a la torre de ca l'Arola. La façana està rematada amb un triple ràfec de teula àrab i dents de serra en els dos volums de llevant, i un ràfec de teula àrab simple al volum de ponent. De la façana de tramuntana de la construcció destaca una obertura rectangular bastida en maons i pedra, amb l'ampit motllurat. La construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada de manera regular. Al bell mig del parament principal, a la banda de llevant, s'observa la divisòria vertical entre dos dels cossos que conformen l'edifici. Estava bastida en pedra desbastada de diverses mides.

Les informacions aportades a la revista La Granària són errònies donat que el portal identificat com a cal Compare és en realitat el portal d'accés principal a la casa de cal Ros. Per contra, la casa reconeguda com a cal Saltarroques és en realitat cal Compare.

La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del carrer Vic, els números de carrer i els seus propietaris. "Cal Compara" tenia el número 1, estava situada a la vorera dreta del carrer, es trobava deshabitada i era propietat de "Leodegario Picañol". En l'actualitat, el volum situat a la banda de ponent forma part de la propietat de ca l'Arola, situada al seu costat.

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 41. "Granerí,saps on és?". La Granària, 44, 2017, p. 34. "Granerí,saps on és?". La Granària, 45, 2018, p. 34. Informació oral: Pere Genescà [Entrevista: 08-04-2019]. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera. Http://www.moianes.net/ [Consulta: 15-04-2019].