Cal Ros
Granera

Carrer de Vic, 4 - Barri de Baix
    A l'extrem sud-oest del carrer, davant la torre de ca l'Arola

Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat de planta rectangular, format per tres cossos adossats i amb jardí posterior. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal, i està distribuït en planta baixa i pis. Adossat a la façana de migdia hi ha un altre volum de planta rectangular, cobert amb una terrassa al pis. Alhora, adossat a la façana de ponent, hi ha un altre volum rectangular a mode de garatge, amb teulada d'un sol vessant i organitzat en un únic nivell. La façana principal, orientada a tramuntana, presenta un portal d'accés rectangular amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana monolítica. El brancal esquerre està reformat amb maons i pedra desbastada. Alhora, a l'altre extrem del parament, hi ha un gran portal d'arc rebaixat bastit amb maons, i amb els brancals fets amb carreus de pedra reaprofitats (dos dels carreus estan gravats). Al pis, damunt del portal principal, hi ha una finestra balconera d'obertura rectangular, amb els brancals fets de carreus, la llinda plana i l'ampit de pedra. Està protegida amb una senzilla barana de ferro. La resta d'obertures d'aquesta planta es corresponen amb finetres rectangulars bastides amb maons i pedra. La que està situada damunt del portal d'arc rebaixat fou transformada en finestra, tot i que en origen era una porta. La construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada de manera irregular, amb les cantonades embellides amb pedra desbastada de mida més gran.

Les informacions aportades a la revista La Granària són errònies donat que el portal d'accés principal està identificat com a cal Compare i no pas com a cal Ros.

La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del carrer Vic, els números de carrer i els seus propietaris. "Cal Ros" tenia el número 2, estava situada a la vorera dreta del carrer, es trobava habitada i era propietat de "Jayme Ubals". Segons el registre cadastral, el volum adossat a la banda de ponent constitueix un edifici independent.

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 73. "Granerí,saps on és?". La Granària, 44, 2017, p. 34. "Granerí,saps on és?". La Granària, 45, 2018, p. 34. Informació oral: Pere Genescà [Entrevista: 08-04-2019]. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera.