Cal Roig
Navàs

Bages
    El Mujal. Sector est del terme municipal. Antic terme del castell del Mujal. Parròquia de Santa Creu del Mujal.
    Emplaçament
    Carretera o pista forestal de Navàs al Mujal i Castelladral. A 1 km de Navàs sortir al Mujal, pujar al carrer de Dalt i continuar uns metres.
    398

41.89217
    1.85531
    405039
    4638438
    08141 - 376
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 92.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental
    08140A003000320000IX
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de tamany força gran, emplaçada a la part alta del turó on hi ha el nucli del Mujal, separada uns 100 m de les últimes cases del poble. Consta d’un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més dos pisos) que s’ha eixamplat amb un cos de construcció recent cap a l’est, i també d’una pallissa i d’un cobert més petit, situats uns metres a ponent.

La part antiga de la casa sembla aixecada en una sola fase constructiva, per bé que la planta superior ha estat remodelada i reconstruïda parcialment amb obra de maó. La façana principal, encarada vers migdia, s’ordena en base a tres eixos d’obertures, amb el portal alineat a l’eix de l’esquerra. En l’eix central hi trobem balcons, i més a l’esquerra encara hi ha una finestra situada a l’extrem. El parament és de maçoneria, a pedra vista, i les obertures presenten tipologies lleugerament diverses, sempre emmarcades amb maó. La façana posterior té dues grans obertures en vertical, rematades amb arcs escarsers. La inferior tal vegada donava accés a una tina, mentre que la superior era una mena de galeria, avui tapiada. En la façana de ponent les finestres han estat modificades modernament.

Uns metres al costat de ponent hi ha hi ha una cisterna construïda en superfície i coberta amb volta que té un cert interès arquitectònic.

Encastada a la paret hi ha una pedra amb la inscripció de l’any 1086. Ignorem quin és el seu significat.

No coneixem notícies documentals antigues d’aquesta casa que, per la seva tipologia, es pot considerar una construcció del segle XIX. En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 apareix anomenada com “Cal Róig de Mujalt”. Hi consta que és una casa, que estava situada a 6 km del nucli de l’Ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment de dos pisos. Al segle XX es va reconstruir amb maons una part de la segona planta, i molt més recentment es va fer l’eixamplament de llevant. Així mateix, la pallissa i el cobert han estat rehabilitats recentment.

PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa núm. RU. 63.