El Mujal (jaciment)
Navàs

Mas Bartomeus, el Mujal. Sector est del terme municipal
    Carretera o pista forestal de Navàs al Mujal i Castelladral. A 1 km de Navàs.

I-V
    Estat de conservació del jaciment desconegut, possiblement força arrasat
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 07.BARP. Nivell 6. AEA
    CCAA 1552
    08140A004000340000IO
    Jordi Piñero Subirana

Jaciment arqueològic d’època romana que es coneix tan sols per la troballa de material superficial. Es troba situat al camp que hi ha al sud de la masia de Bartomeus, al petit nucli urbà del Mujal. En diferents punts del camp l’estudiós Josep M. Badia hi va recollir ceràmiques romanes del tipus sigil·lada sudgàl·lica, sigil·lada clara A i ceràmica comuna oxidada, a més de fragments de tègula. També s’han recollit materials al marge esquerre del camí del cementiri i davant de l’església de la Santa Creu del Mujal.

Tot això indicaria l’existència d’un probable assentament rural d’època romana, possiblement del tipus vil·la. Aquesta antiga construcció podria estar situada al nucli de Bartomeus, que és un mas d’origen medieval, o bé on ara hi ha l’església parroquial.

L'any 1981 l'historiador Josep Maria Badia va donar a conèixer el jaciment amb el nom d'El Mojal en el transcurs de la XXVI Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos celebrada a Manresa (BADIA, 1984: 119). L'any 1988 el jaciment fou fitxat a la Carta Arqueològica del Bages amb la denominació "El Mujal". A partir de l'any 1988 el jaciment passa a ser conegut a la bibliografia com a Bartomeus (BADIA, 1988: 159).

BADIA MASGRAU, Josep M. (1984). “Dades arqueològiques i històriques entorn de Navàs”. Actes de la XXVI Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos (Manresa, 1981), 1er vol. Manresa, p. 115-121.

BADIA, J.M. (1988). “Navàs”. Història del Bages, vol. II. Edicions Parcir. Manresa, p. 155-182.

DAURA, A.; GALOBART, J. (1983). "L’arqueologia al Bages", 2n volum. Les Fonts. Quaderns de Recerca i Divulgació, núm. 6. Col·legi Doctors i Llicenciats, Manresa, p. 30-31.

DAURA, A., GALOBART, J., PIÑERO, J. (1995) L’arqueologia al Bages. Col·lecció monografies, núm. 15. Centre d’Estudis del Bages. Manresa, p. 52, 98, 131.