Cal Rita
Gisclareny

Pista de Bagà al coll de la Bena trencall de pista a l' esquerra 250 mts que hi va. És la de dalt.

XVII-XIX
    En procés de restauració
    Pere Cascante i Torrella

Construcció situada a la part més alta del segon veïnat del Coll de la Bena per damunt de Cal Jan (fitxa 139) i de Cal Maurici (fitxa 143). Es tracta d'una construcció formada per la casa i les antigues quadres o pallisses rehabilitades com a segona residència. Presenta una planta més aviat quadrangular formada per una planta baixa, un primer pis i unes golfes cobertes amb teulada a dues vessants de teula ceràmica damunt de cavalls i llates de fusta. En quant a l'organització i distribució de les seves obertures hi ha un predomini del massís respecte el buit especialment a la façana nord i oest que són pràcticament cegues. Pel que fa a la façana sud i est és on es concentren la majoria de les obertures a base de una porta d'entrada a la planta baixa, dues finestres a l'alçada del primer pis i quatre mes a la segona planta. Corresponen a obertures, objectes de la restauració que s'hi està portant a terme respectant l'emplaçament de les obertures originals de mides més petites. L'aparell és de maçoneria de carreus de pedra ben treballats i escairats, units amb argamassa de calç i col·locats en filades més aviat regulars i horitzontals. Les cantonades són de pedra ben desbastada i picada i s'hi observen a simple vista alguns afegits o ampliacions. Adossat a la part sud hi ha l'àmbit de les antigues pallisses perfectament restaurat i adaptat a segona residència.

La casa malgrat hagi estat molt reformada en els darrers temps conserva encara l'estructura bàsica i original de la masia amb les seves ampliacions. Segons el que es pot veure en els seus paraments no sembla pas correspondre amb una construcció anterior al segle XVII.

La casa ens apareix esmentada com a tal per primera vegada en l'amillarament de 1863 (ACA llibrets de compliment Pasqual. Amillament de 1863) extret de Martín, 2005 annex 21 especifica que el cap de casa era Josep Costa. La casa estava habitada per 6 persones majors de 7 anys, pagava una contribució rural de 383 rals, 36 d'urbana i 385 de caps de bestiar. No sabem a quina casa pertanyia en el cadastre de 1776 ja que no queda massa clar. L'habitatge va sobreviure el flux migratori de 1900 i segurament va quedar abandonada poc abans de la guerra civil.

CABALLÈ CANTALAPIEDRA, F (1995). Les tres-centes cases de Giscalreny. Albi. MARTIN, E (2005). Una mirada sobre la història de Gisclareny. annex. 21 i 22.. DDAA (2007) Catàleg específic de masies i cases rurals de Gisclareny. Fitxa. 041. Annex a la normativa.(dades històriques a les masies incloses) ACA. Llibret de compliment pasqual 1863.