Cal Cargol
Gisclareny

Pista de Bagà a Coll de la Bena (PK.15) abans d'arribar el coll. S'hi va per ca l'Enda.l

XVII-XX
    Rehabilitada recentment guardant els valors més essencials
    Pere Cascante i Torrella

Construcció situada a la part més altra del Coll de la Bena,de planta rectangular formada per una planta baixa, un primer pis i unes golfes cobertes amb teulada a dues vessants de teula ceràmica damunt de cavalls i llates de fusta i amb el carener perpendicular a la façana principal que s'orienta a migdia. Actualment la casa ha esta objecte d'una rehabilitació que ha conservat en bastant bon encert la tipologia i forma originària de la casa. Consta que al any 2000 la casa estava pràcticament en ruïnes ja que havia estat deshabitada el 1909. Segons el que sembla l'aparell de la casa deuria ser similar al de la resta de masies de Gisclareny amb fàbrica de maçoneria i carreus de pedra més aviat mal treballats i escairats, units amb argamassa de calç i col·locada en filades irregulars. La construcció existent és completament moderna

Casa que deuria presentar una tipologia molt similar amb la resta de masies de Gisclareny amb planta baixa, un primer pis i golfes i coberta a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal orientada a migdia on s'hi obrien grans obertures o eixides de fusta. En el plànol topogràfic hi consta una segona construcció a sota de la casa i avui completament embeguda pel mur o terrassa que la sosté

L'origen de Cal Cargol ens surt esmentat al cadastre de 1776 (AHG, cadastre de 1776) a nom d'un tal Joan Companyó descendent dels Companyó de Cal Vitarella on hi consta una casa habitada per tres persones i pagava un cadastre de 2 lliures i 6 sous de cadastre personal, 1 lliura i 1 diner de cadastre reial i 3 sous i 8 diners per als de bestiar. En l'amillarament de 1863 (ACA llibret de compliment pasqual, amillarament de 1863) el cap de la casa era també un Joan Companyó que tenia la casa habitada per 6 persones majors de 7 anys i pagava 159 rals de contribució rural, 19 d'urbana i res per a caps de bestiar. El 1900 la casa consta com a habitada però de seguida el 1909 es va deshabitar. Va ser restaurada el 2000.

MARTIN, E (2005). Una mirada sobre la història de Gisclareny. annex. 21 i 22.. DDAA (2007) Catàleg específic de masies i cases rurals de Gisclareny. Fitxa. 036. Annex a la normativa.(dades històriques a les amsies incloses) ACA. Llibret de compliment pasqual 1863. AHG. Cadastre de 1776