Cal Maurici
Gisclareny

Berguedà
    Al segon veïnat del Coll de la Bena a sobre de Cal Jan i a sota de Cal Rita. S'hi arriba per la pista que hi ha a l'esquerra del coll.
    Emplaçament
    Pista de Bagà al coll de la Bena trencall de pista a l' esquerra 250 mts que hi va. És la primera casa a la dreta.
    1420

42.25704
    1.76523
    398151
    4679054
    08093 - 143
    XVII-XIX
    Restaurada com a segona residència.
    08092A003000130000YB
    Pere Cascante Torrella

Senzilla construcció situada a sota de Cal Rita i damunt de Cal Jan al segon veïnat del Coll de la Bena. Es tracta d'un edifici de planta més aviat quadrangular format per una planta baixa, un primer pis cobert amb teulada a dues vessants de teula ceràmica damunt bigues de fusta i amb el carener perpendicular a la façana principal que s'orienta a la part de llevant. Està estructurada mitjançant dues crugies i en quant a la distribució de les seves façanes hi ha un predomini del massís respecte el buit malgrat que avui dia s'hagin obert noves obertures per adaptar-la a segona residència. La façana principal s'obre una finestra a la planta baixa i dues més al primer pis, mentre que la façana lateral és on s'obre la porta d'entrada aixoplugada per un porxo de teula ceràmica. Aquesta façana està completament desfigurada. L'aparell constructiu de les seves façanes és de maçoneria i pedres mal treballades i escairades, unides amb un morter de color groguenc i col·locades en filades irregulars. Tant sols les cantonades són de pedra més ben treballada. L'interior està adaptat a les necessitats de segona residència.

Abans de portar a terme la moderna rehabilitació la casa presentava una imatge molt similar al de les cases de Cal Gascó (fitxa 133) i Cal Xamberg (fitxa 136) és dir amb una estructura que recorda més una borda del Pirineu que no pas una casa. A la planta baixa hi havia oberta la porta d'entrada a la façana de migdia amb una finestra al seu damunt i a la façana est una finestra al primer pis de reduïdes dimensions. Davant de la casa hi havia l'era delimitada per un mur de contenció en pedra seca. L'aparell constructiu era el mateix que l'actual amb murs de maçoneria i units amb un morter de color ocre. Aquesta casa s'adiu a la descripció que C. August Torres fa en el seu llibre de "Pirineu Català. El Bergadà, 1905" on esmenta "veïnat de la Berta, petita aplec de pobres i mesquines vivendes" i afegeix quan arriba a coll de la Bena " Prop d'ella s'hi troba un miserable aplec de cases rònegues i mesquines que semblen més aviat coves o barraques"

Tal i com succeeix amb la veïna casa de Cal Rita (fitxa 142) la casa de Cal Maurici no se sap a qui pertanyia el 1776 (AHG cadastre de 1776) ni tampoc en l'amillarament de 1863 (ACA llibrets de compliment Pasqual. Amillarament de 1863).ja que el seu nom és molt recent. Tanmateix desconeixem el nom antic tot i que es podria relacionar amb l'antiga casa de Cal Pallaró documentada al cadastre de 1776 i a nom de MartÍ Bover i posteriorment a Pere Vinyas, Segons sembla i d'acord amb el que diu E. Martín (Martín, E 2005) la casa de cal Pallaró la relaciona amb l'antiga casa de de la Collada o mas Coll documentat des del segle XV (RHB. 1810) i transcrit en un document de 1810. l'habitatge va sobreviure el flux migratori del 1900 i abans de la guerra civil ja estava abandonada. Amb tot no s'han trobat altres vestigis propers al coll de la Bena que facin pensar en una construcció similar ja que moltes de les cases han canviat de nom al llarg dels anys i podria ser que aquesta correspongués amb l'anterior. Amb tot no deixa de ser una hipòtesi.

CABALLÈ CANTALAPIEDRA, F (1995). Les tres-centes cases de Giscalreny. Albi. MARTIN, E (2005). Una mirada sobre la història de Gisclareny. annex. 21 i 22.. DDAA (2007) Catàleg específic de masies i cases rurals de Gisclareny. Fitxa. 042. Annex a la normativa.(dades històriques a les masies incloses) ACA. Llibret de compliment pasqual 1863. ACBR. Registre de les hipotecas. Documemt 1810.