Cal Calçó
Gisclareny

Pista de Bagà a Coll de la Bena. PK,15 poc abans d'arribar al coll (150 mts) trencall a la dreta.

XVII-XIX
    Restaurada seguint l'exemple tradicional de les masies de Gisclareny
    Pere Cascante i Torrella

Construcció situada a la part més alta del coll de la Bena en un lloc proper al punt d'unió als dos veïnats i molt a prop del coll en uns planells pròxims i arrecerada dels agents climàtics amb orientació a migdia. La casa és de planta rectangular allargassada i formada per una planta baixa i un primer pis cobert amb teulada a dues vessants de teula ceràmica damunt de cavalls i llates de fusta i amb el carener perpendicular a la façana principal que s'orienta a migdia. En quant a la seva distribució de les obertures en façana hi ha un major predomini del massís respecte el buit especialment a la façana nord, oest i est on hi ha obertes poques obertures. En canvi la façana principal s'estructura amb un porxo a la planta baixa que sosté una àmplia eixida a l'alçada del primer pis amb barana de fusta i separada mitjançant un pilar central que sosté la biga del carener. Una de les obertures està coberta amb posts de fusta simulant el sistema tradicional. L'aparell és de maçoneria de pedra mal treballada i escairada i unida amb morter de calç. La casa malgrat tingui una aparença antiga forma part d'una reforma moderna que segueix les pautes de les antigues construccions.

Segons la propietat, la casa va mantenir la base de l'antiga construcció així com les cantonades principals que van ser respectades i integrades en els nous murs construïts. Es conservaven les cantonades nord-oest, nord-est i part de la paret nord. De la casa i dels camps del davant en prové una llegenda "el tresor de Cal Calçó" descrit a la fitxa 122

L'origen de la casa de Cal Calçó es troba esmentat per primera vegada el 1863 en el document de l'amillarament. (ACA llibrets de compliment pasqual. Amillarament 1863) extret de Martín, 2005. Annex. 21. En aquest moment el cap de casa era Francesca Tor i estava habitada  per 3 persones majors de 7 anys i pagava una contribució rural de 117 rals, 15 d'urbana i res de caps de bestiar. La casa va sobreviure el flux migratori de 1900 i deuria quedar abandonada. Desconeixem qui era el propietari abans del 1863 raó de la qual en el cadastre de 1776 resulta molt difícil conèixer a qui pertanyia. Actualment la casa està habitada com a residència de llargues temporades.

CABALLÈ CANTALAPIEDRA, F (1995). Les tres-centes cases de Giscalreny. Albi. MARTIN, E (2005). Una mirada sobre la història de Gisclareny. annex. 21 i 22. DDAA (2007) Catàleg específic de masies i cases rurals de Gisclareny. Fitxa. 043. Annex a la normativa.(dades històriques a les masies incloses) ACA. Llibret de compliment pasqual 1863. ACBR. Registre de les hipoteca Document 1810.