Cal Ribera Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector central del terme municipal
A 300 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 12'900.

Coordenades:

41.99378
1.97313
414948
4649596
08255-104
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 009A00031
Jordi Compte i Marta Homs

Cal Ribera està situat prop de la riera de Merlès, formant un petit nucli amb cal Ferrer i Puigferrat.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i diverses estructures adossades al voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra, tot i que en algunes parts hi apareix directament la tàpia, que han estat arrebossats deixant els emmarcaments de les obertures vistos. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
La façana principal, orientada a l'est, té un cos adossat al davant que forma un porxo a nivell de primer pis. A nivell de planta baixa hi ha una porta reformada, una finestra emmarcada amb pedra bisellada amb la data de 1770 inscrita a la llinda i un portal emmarcat amb pedra bisellada amb un quadrat en relleu a la llinda en el que hi ha una creu i una inscripció molt erosionada. Al primer pis hi ha una finestra reformada i dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, una reconvertida en balcó i l'altra amb ampit motllurat; i a les golfes tres obertures reformades.
La façana nord conté únicament dues obertures, una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat al primer pis i una finestra reformada a les golfes.
La façana oest té un pis menys a causa del marge rocós en el que es troba adossat la masia. Únicament hi ha tres finestres reformades, totes situades a nivell de primer pis.
La façana sud té una estructura adossada a nivell de planta baixa. En aquesta façana només hi ha una obertura emmarcada amb maó a nivell de primer pis.
Pocs metres davant la façana principal, hi ha un pou de planta rectangular bastit amb maó vist.