Cal Ferrer
Santa Maria de Merlès

Sector central del terme municipal
    A 115 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 12'550.

Presenta la teulada vella amb bigues i llates de fusta.
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Ferrer es troba situat a un quilòmetre al sud del nucli de Santa Maria de Merlès, a la riba est de la riera de Merlès.
    Es tracta d'un edifici de planta rectangular formada per planta baixa, un pis i golfes i teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra parcialment arrebossats i cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions.
    La façana principal, orientada al sud-est, presenta a la planta baixa un portal d'accés emmarcat amb brancals i llinda de pedra bisellada. Aquest portal era l'antic accés principal a l'habitatge. A la banda dreta del portal hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i un portal modern. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb brancals i llinda de pedra bisellada, la de l'esquerra reconvertida en porta d'accés al primer pis, a la qual s'accedeix a partir d'unes escales d'obra. A les golfes s'hi obren dues obertures de menors dimensions. Annexat a la part esquerra de la façana hi ha un cos d'obra que forma una petita terrassa, en el qual hi ha el fornal i les eines de ferrer.
    La façana sud-oest presenta a nivell de planta baixa una espitllera i una finestra emmarcada amb maó. Al primer pis s'hi obre una finestra emmarcada amb brancals i llinda de pedra bisellada i ampit motllurat i una finestra emmarcada amb maó. A l'extrem esquerre s'hi adossa un contrafort.
    La façana nord-oest presenta dues finestres a nivell de primer pis, la de l'esquerra emmarcada amb maó i dues obertures a les nivell de golfes.
    La façana nord-est hi ha adossat un cos d'obra que constituïa un habitatge independent, així com diverses estructures agropecuàries.

L'edifici de cal Ferrer englobava dos habitatges separats: cal Ferrer i cal Escloper, actualment es troben unificats en un de sol.