Cal Raio
Dosrius

  Maresme
  Carrer de Sant Iscle i Santa Victòria, 2 - Dosrius
  Emplaçament
  Al bell mig del casc antic, darrera de l'Ajuntament vell i molt a prop de l'església parroquial
  146m

  Coordenades:

  41.59474
  2.40688
  450569
  4604952
  Número de fitxa
  08075-39
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 0652402DG5005S
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Edifici cantoner de planta rectangular, amb un espai de pati davanter. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants i està distribuït en planta baixa i pis. La façana principal, orientada a migdia, compta amb un destacable portal d'accés rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana decorada amb dos arcs convexos, i recolzada damunt d'impostes de pedra. La resta d'obertures es corresponen amb senzilles finestres rectangulars, majoritàriament reformades. La construcció presenta els paraments arrebossats i pintats. Adossat a la façana de llevant hi ha un cos de planta rectangular de factura més recent.

  La primera referència documental de la casa apareix grafiada en un plànol cadastral del nucli antic elaborat l'any 1853. També consta en la reproducció d'una pintura de Dosrius comprada a Madrid, i datada entre 1867 i 1870, propietat de la família Fàbregas Rigola, i torna a aparèixer en un plànol de Cels Gomis, reproduït l'any 1916 a la "Geografia General de Catalunya". L'any 1998, l'edifici fou reformat juntament amb la casa de cal Mosso, situada a la banda de ponent i que forma part de la mateixa construcció. Fruit d'aquestes obres es va transformar una antiga finestra en el portal actual d'accés a l'interior.

  ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.RU.28/047.