Cal Mosso
Dosrius

  Maresme
  Carrer de Sant Iscle i Santa Victòria, 4 - Dosrius
  Emplaçament
  Al bell mig del casc antic, darrera de l'Ajuntament vell i molt a prop de l'església parroquial
  147m

  Coordenades:

  41.59475
  2.4068
  450562
  4604953
  Número de fitxa
  08075-40
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 0652406DG5005S
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Edifici cantoner de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants i distribuït en planta baixa i pis. La façana principal, orientada al carrer, presenta un portal d'accés d'arc rebaixat, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i marxapeu de pedra monolític. La resta d'obertures es corresponen amb senzilles finestres rectangulars, majoritàriament reformades. Destaca una de les finestres del pis, que conserva tres carreus de pedra que en origen emmarcaven els brancals. La construcció presenta els paraments arrebossats i pintats. Adossat a la façana de migdia destaca un cos de planta circular amb coberta de teula àrab.

  La primera referència documental de la casa apareix grafiada en un plànol cadastral del nucli antic elaborat l'any 1853. També consta en la reproducció d'una pintura de Dosrius comprada a Madrid, i datada entre 1867 i 1870, propietat de la família Fàbregas Rigola, i torna a aparèixer en un plànol de Cels Gomis, reproduït l'any 1916 a la "Geografia General de Catalunya". L'any 1998, l'edifici fou reformat juntament amb la casa de cal Raio, situada a la banda de llevant i que forma part de la mateixa construcció.

  ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.RU.29/048.