Cal Pujol
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Ctra. BV-3002, al km. 10.5 camí S-W cap a Caseta de l'Oliva. Camí est 1 km i trencall sud.

En ruïna, ha perdut la coberta
    Catàleg de masies (núm. 54)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, en estat de ruïna, que està emplaçada al costat d'un turonet, en una vall on transcorre el tram inicial de la riera de Coaner. El cos residencial conserva els murs fins a l'alçada del sostre però ha perdut la coberta. És de planta més o menys quadrada, amb planta baixa més un pis, i té adossats uns coberts a la part de migdia que es troben semi-derruïts. La casa sembla construïda en una sola fase. La façana principal, encarada vers llevant, presenta un portal i una finestra emmarcades amb llindes i brancals de pedra i, al pis superior, dues finestres emmarcades amb maó. Els murs són de maçoneria. L'interior de la casa és distribuït en dues crugies. Conserva vestigis de les escales i un forn de pa.

Inscripció en una pedra encastada sobre el portal: P2T 1887
    Informació oral facilitada per Josep M. Feixas, de Roters

Aquesta casa era una masoveria del mas Serra, de Claret dels Cavallers. No en coneixem més notícies històriques però per la seva tipologia constructiva podria ser obra del segle XIX, tal vegada de l'any 1887, tal com indica la inscripció damunt del portal. Hi vivien masovers però ja fa molts anys que la casa està abandonada. Recentment l'han adquirida els propietaris del Marquet.