Cal Puigmartí
Balsareny

Carrer Àngel Guimerà, 20

Aspecte exterior amb falta de manteniment i amb parts degradades.
    Jordi Piñero Subirana

Casa entre mitgeres emplaçada al nucli urbà de Balsareny. Destaca per l’amplada de la façana, lleugerament superior a la resta de cases, i per una composició amb certa voluntat de donar rellevància a l’edifici, especialment per mitjà d’un acroteri que realça la façana.

Es tracta d’una construcció de planta irregular que consta de planta baixa més un pis i golfes. A la façana principal les obertures es distribueixen de manera no simètrica, fet que sembla indicar que l’edifici actual és el fruit d’alguna ampliació o reforma de construccions prèvies. A la planta baixa les obertures són simples, amb portes laterals que donaven accés a un local comercial. Al nivell de primer pis hi trobem un balcó corregut que ocupa tota l’amplada, amb barana de ferro forjat i dues de les tres obertures emmarcades amb motllura. Unes cornises separen el nivell de les golfes, obert amb dues finestres simples. A la part superior la façana queda ressaltada per un acroteri o pinyol de formes sinuoses, obrat amb maó i rematat amb una forma semicircular que queda flanquejada per quatre pilars amb boles de pedra.

Altres denominacions: cal Tudela

Les primeres cases del carrer Vell cal suposar que es compten entre les més antigues del poble i ja devien construir-se a finals del segle XVI, tot i que la majoria de les cases actuals deuen ser dels segles XVII, XVIII o posteriors. Al segle XVIII la casa que hi havia en aquest indret era propietat de Gaspar Eras (cadastre de 1775). La construcció actual deu ser fruit d’alguna ampliació o reforma de construccions prèvies feta en algun moment del segle XIX. Segons dades del cadastre, no sempre fiable, podria ser l’any 1820.

La denominació de Puigmartí fa referència a Àngel Puigmartí Comas. Va néixer el 1883, ferrer d’ofici, i el seu avi havia vingut de Monistrol de Calders. Més tard als baixos d’aquesta casa hi va haver una botiga de joguines i quincalleria regentada per una tal Tudela (Carreté, 2010: 175).