La Farmàcia
Balsareny

Carretera de Berga, 2

Residencial - productiu
    Jordi Piñero Subirana

Casa parcialment entre mitgeres emplaçada al nucli urbà de Balsareny. L’edifici destaca per una certa voluntat de donar rellevància a la seva posició preeminent, fent cantonada entre la carretera de Berga i la Baixada del Torrent. És un edifici de planta quadrada i consta de planta baixa més dos pisos. La façana principal, que dona a la carretera, es caracteritza per una composició ben ordenada en base a tres eixos d’obertures. Al nivell inferior hi ha el portal, a la dreta, acompanyat de dos amplis finestrals que serveixen d’aparador a l’establiment. Totes tres obertures són perfilades amb motllures de pedra i rematades amb arcs escarsers. Al primer pis s’estén un ampli balcó corregut amb barana de ferro forjat, mentre que al segon pis les obertures són en forma de finestres balconeres, baixes i amples, amb la particularitat que tenen uns ampits arrodonits. Les obertures dels pisos superiors són tancades amb persianes de llibret i, les que estan situades al centre, tenen una major amplada.

La façana lateral que dona a la Baixada del Torrent segueix una pauta arquitectònica similar però amb una distribució d’obertures diferent. La façana posterior és oberta amb galeries de formes quadrangulars. Sota la teulada el ràfec conserva una decoració amb cabirons.

Altres denominacions: Cal Ti Carreter, la Carnisseria

A les tres dècades finals del segle XIX la carretera va constituir el principal eix d’expansió urbana a Balsareny. Per la banda de la carretera de Berga les primeres cases documentades són la número 3, el 1882, la número 8, el 1891, i la número 18, el 1888. La major part de les que van seguir corresponen ja a les dues primeres dècades del segle XX. Aquest pot ser el cas de la casa número 2, actualment coneguda com La Farmàcia.

Antigament s’havia anomenat cal Ti Carreter perquè hi vivia Valentí Picas, oncle de ca l’Eugeni i que tenia com a ofici carreter. Davant de casa seva reparava rodes de carro a la Baixada del Torrent. Abans havia fet aquest mateix ofici el Quico Carreter. Més tard la Carme de cal Lleter hi va tenir una carnisseria. Posteriorment l’establiment es va vendre al farmacèutic Albert Iglesias, que hi va instal·lar la farmàcia que abans tenia al carrer Trencat, cantonada al carrer de la Mel (Carreté, 2010: 268).