Cal Cano
Balsareny

Carrer Àngel Guimerà, 6

Residencial - productiu
    Jordi Piñero Subirana

Edifici d’habitatges entre mitgeres emplaçat al nucli urbà de Balsareny. Destaca per una composició eclèctica amb una certa voluntat de donar rellevància a l’àmplia façana de l’immoble. L’edifici és de planta rectangular i consta de planta baixa més tres pisos. La façana principal s’ordena de manera simètrica, amb un lleuger descentrament del portal principal. A la planta baixa el portal no queda situat en l’eix de simetria sinó una mica escorat a la dreta. És rematat amb arc apuntat i queda flanquejat per portes simples a ambdós costats que donen accés als locals comercials. Els dos primers pisos es caracteritzen per amplis balcons correguts amb les típiques baranes bombades, de ferro forjat. Cada balcó té quatre obertures perfilades amb motllures i queda separat a la meitat per una reixa que delimita dos habitatges. Els balcons descansen sobre mènsules, així com també la cornisa que separa el segon pis del tercer. Aquesta tercera planta segueix una estètica funcional, amb obertures quadrangulars en forma de galeria. Podria ser fruit d’una remunta  posterior. El parament de la planta baixa és revestit amb un aplacat de pedra, mentre que la part superior és arrebossada i pintada de color clar.

Altres denominacions: cal Jep, ca la Rita (antiga casa número 6); cal Creus, cal Creus Jep, cal Rossa, cal Colell (antiga casa número 8).

Originàriament en aquest indret hi havia dues cases: la número 6 i la número 8. Als primers decennis del segle XX la casa número 8 era propietat de la família Colell, que tenien una botiga de queviures al carrer Nou que comunicava pel pati del darrera amb el pati d’aquesta casa. En aquell pati es veien els vestigis de l’antic pou del Rector. Més endavant, el Colell va vendre la casa número 8 al constructor Josep Cano Alpiste, que va adquirir també la casa veïna (la número 6) i s’hi va fer una casa nova, més gran, que passà a dir-se cal Cano (Carreté, 2010: 173). Segons dades del cadastre, aquest edifici de nova construcció podria ser de l’any 1932.

CARRETÉ PARERA, Ramon (2010). Noms de lloc, de casa i de persona de Balsareny. Institut Cartogràfic de Catalunya, Barcelona, p. 172-173.