Cal Pono
Vallbona d'Anoia

Carrer Major, 98. Nucli urbà

Reformada el 2018
    Núria Cabañas

Cal Pono es troba situat a la banda sud del carrer Major. Es tracta d'un edifici entre mitgeres de planta rectangular amb un patí que arriba fins el carrer Nou. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. La coberta és a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal i recoberta de teula àrab.
    A la planta baixa hi ha l'accés al celler de volta de canó amb pedra de turo i a l'esquerra hi ha l'escala d'accés a la planta primera.
    La façana, totalment reformada, s'hi obra un portal d'arc de mig punt de pedres ben escairades imitant les dovelles i una finestra amb reixa de ferro al costat dret. Al primer pis hi ha tota una balconada amb dos accessos amb volada de pedra i barana de ferro. Aquest balcó està cobert per una teulada revestida amb teula àrab. Per sobre, a l'alçada de les golfes s'hi obren dues petites finestres de ventilació.
    La façana està revestida amb un aplacat de pedres irregulars.

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 08.30.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

L'edifici de Cal Pono data d'inicis del segle XIX i fou construïda juntament amb la finca de Cal Teti i Ca l'Isidre. L'any 1906 era propietat de Pere Vilarrubi Esteve. L'any 1918 era propietat dels "Hereus de Teresa Esteve". L'any 1935 la va comprar Magdalena Paulo Blanch. Actualment és propietat de Romà Casanovas.