Cal Pere Costa
Vallbona d'Anoia

Carrer Major, 67. Nucli urbà

Núria Cabañas

Cal Pere Costa és un edifici situat al xamfrà del carrer Major i el passatge que mena al carrer del Raval. Consta de planta baixa i dues plantes pis. La coberta és a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. La façana principal s'hi obre un portal adovellat d'arc rebaixat realitzat a finals del segle XX i una petita finestra al costat dret. A l'alçada tant del primer pis com del segon s'hi obren dues finestres respectivament. A l'interior en destaca un celler situat a la part posterior amb coberta plana d'embigats de fusta.
    La façana de llevant està atalussada i recolzada directament sobre la roca natural amb un contrafort a la part central. En destaca un portal de llinda de fusta mb els brancals de pedra de turo alçada respecte la cota del carrer que correspondria a un antic accés. Adossat a la casa principal hi ha un annex amb una portal d'accés a la façana de llevant on hi havia un pati amb els cups.
    Les façanes estan revestides amb morter sense pintar i l'antic límit de la casa de la façana de llevant conserva vista les pedres cantoneres de turo.

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 08.23.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

Segons la documentació, Cal Pere Costa a mitjans del segle XIX era propietat de Pere Sabaté. L'any 1918 la finca era propietat de Clemència Torres Palet, llavors resident a Cabrera però natural de Vallbona. Segons el padró de 1924, era ocupada per Pere Torres Tomàs, qui mantenia relacions de parentiu amb Clemència Torres. De professió era barber, feina que desenvolupava en els baixos del mateix edifici. Pere Torres procedia de Cal Rius i es va casar amb Francesca Ferrer Mora. Els matrimoni Torres Ferrer tenia dos fills, la Mercè i el Pere. Pere Torres Ferrer va heretar la propietat i actualment hi resideix la seva viuda.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.