Ca la Viuda - Torre Sant Joan
Vallbona d'Anoia

Carrer Major, 64. Nucli urbà

Núria Cabañas

Ca la Viuda és un edifici entre mitgeres situat a la banda sud del carrer Major, al nucli urbà de Vallbona d'Anoia. L'edifici, reculat respecte a la línia del carrer, està format per dos cossos annexes en forma de L amb la coberta a dues aigües, un amb el carener perpendicular a la façana principal i l'altre amb el carener paral·lel a la façana. Davant dels annexes hi ha un patí tancat amb vuit graons per accedir a la l'habitatge. Consta de soterrani, primera planta i un espai sota coberta.
    L'annexa més reculat se li obre el portal d'accés d'arc rebaixat i elevada respecte la cota del carrer. Damunt la porta hi ha una capella emmarcada amb dos pilastres pintats i una coberta a dues aigües. A l'interior hi ha un mosaic de rajols amb la imatge de l'infant Sant Joan Baptista amb l'anyell i emmarcar per un marc de peces ceràmiques que dibuixen un trenat. Sobre la capella hi ha un òcul que dona llum a la planta sota coberta. A banda i banda de la porta s'hi obren tres finestres coronelles tripartides, més gran i amb arc rebaixat la central i més petites i amb arc de mig punt les laterals. Les finestres estan separades per pilars. La façana del cos annexa també hi ha un conjunt de finestres coronelles tripartides.
    La façana està revestida i pintada d'ocre excepte les cantonades, que imiten carreus de pedra ben escairats, i el marc de les finestres i del portal que es de tonalitat marró. També presenta un sòcol d'aplacat de pedra on s'hi obren diverses obertures en arc rebaixat que donen llum a la planta soterrània.
    La tanca que delimita l'espai de la finca amb el carrer és de ferro forjat. A la porta d'accés de la tanca s'hi pot llegir "Torre Sant Joan" i l'any 1935.

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 08.20 EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

L'espai ara ocupat per la Torre Sant Joan es corresponia a inicis del segle XX a una petita edificació de la família Subirana. Segons el registre fiscal de 1906 era propietat de Joan Subirana Malatí. L'any 1918 era propietat de Joan Subirana Sabaté. Aquesta edificació va estar vinculada a la família Pujadó.
    Fins fa no massa anys va continuar en mans de la família Pujadó fins que va passar a ser propietat d'Omar Sánchez Pizarro, actual propietari.

AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.