Cal Miquelet
Vallbona d'Anoia

Ferran Serra i Sala
    Restaurada l'any 1934
    Bisbat de Sant Feliu de Llobregat
    Núria Cabañas

Cal Miquelet és un edifici entre mitgeres situat a la banda nord del carrer Major, al nucli urbà de Vallbona d'Anoia. L'edifici és de planta rectangular amb la coberta plana. Consta de planta baixa, dues plantes pis i un patí posterior a nivell de planta baixa. A la planta baixa hi ha la porta d'accés i al costat esquerre una finestra amb barrots de ferro forjat. Entre les dues obertures, a la pròpia façana, hi ha esculpit un vaixell amb tres veles emmarcat amb un rectangle. Al primer pis s'obren dos balcons correguts amb volada de pedra i barana de ferro forjat i a nivell de la planta segona dos balcons individuals amb volada de pedra i barana de ferro forjat. L'edifici està coronat amb una barana de balustres
    La façana està revestida amb un estucat de calç i decorada amb un esgrafiat de color vermellós. Els esgrafiats es centren a la primera i segona planta i van ser realitzats per Ferran Serra i Sala. Majoritàriament són motius geomètrics excepte a la part central que hi ha una figura humana nua asseguda tocant la flauta envoltada per orenetes. Els obertures estan emmarcades amb un recrescut amb motius geomètrics els brancals i florals la llinda. Sota la cornisa hi ha una sanefa amb motius florals.

Actualment l'edifici és la seu del Grup d'Escoltes i Guies de Catalunya Josep Masclans.
    La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 08.19 EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

A inicis del segle XX, aquesta casa era propietat de Miquel Moragrega Font,
    de qui pren el mot. Miquel Moragrega Font, segons l'apèndix de l'amillarament de 1902, l'havia adquirida aquell any a Antoni Montadas. Els Moragrega era una família originària de Beseit arribada a l'Anoia en el context de les lluites sindicals del darrer quart del segle XIX, quan els industrials paperers de la zona van cercar operaris qualificats per neutralitzar les vagues.
    El primer membre de la família en establir-se a Capellades fou Miquel Moragrega Gil, pare de Miquel Moragrega Font. Miquel Moragrega Font es va casar amb Maria Ollé Cots de Vallbona.
    Els Moragrega van desenvolupar una important tasca empresarial a Guadalajara (Mèxic). Encara avui en dia el cognom Moragrega està vinculat als cercles empresarials de Guadalajara.
    Eugeni Moragrega, establert a Barcelona, es va casar el 1916 amb Antònia Ferrer Bastida, descendent de "Cal Pons".
    Cal Miquelet va ser sotmesa a importants reformes a inicis de la dècada de 1930, un cop mort Miquel Moragrega Font.
    La memòria oral de Vallbona recull com Cal Miquelet fou ocupat per l'exèrcit en els mesos finals de la guerra civil.
    A finals de la dècada de 1970 constava com a propietat de "Herederos de Miguel Moragrega". El 1984 fou cedida a la parròquia de Vallbona qui n'ha delegat el seu ús a l'agrupament escolta "Josep Masclans".

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    SAMUELL, A; ROMÁSN, C; BORÀS, J. (1991): Història de les comarques de Catalunya. Anoia. Volum II. Edicions Selectes. Manresa.