Cal Planas Montmajor

Berguedà
Gargallà
Al nucli de Gargallà, al costat de cal Vima.

Coordenades:

41.96846
1.69954
392245
4647092
08132-94
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVII
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 009A00059
Cortés Elía, Mª del Agua

Cal Planas és una de les cases que, junt amb cal Vima, cal Llovet dels Pujants, cal Guilella, cal Company i cal Fuster, forma el nucli del poble de Gargallà al costat de l'església parroquial de Sant Andreu. És una casa de planta, pis i golfes, amb la façana oberta a migdia, teulada a dues vessants amb el carener perpendicualr a la façana. La porta d'entrada es troba desplaçada al costat esquerre de la façana i és adovellada d'arc de mig punt. Al pis es conserven dos balcons amb llindes de pedra i a les golfes dues finestres amb arc de mig punt de maó. El cos de la dreta, on hi havia el forn i la botiga, és una ampliació de la casa que ara no es distingueix degut a que tota està arrebossada amb ciment.

Aquesta casa construïda l'any 1685 i restaurada amb el pas del temps, no destaca tan pel peu passat històric com per les activitats econòmiques que es duïen a terme fa una trenta anys, ja que hi havia un forn de pa i una botiga. Venia un forner dos o tres cops a la setmana i feia el pa del veïns amb la farina que aquests portàven. La botiga la portava Lola Palau i cobrava en farina per fer pa.. La botiga i el forn es van tancar perqué el negoci no era rentable i des de llavors la família es dedica al conreu i la ramaderia. Son propietaris de quatre cases: Cal Llovet del Pla, Cal Trinxa, el Forn i Cal Metge que es troba en ruïnes.

PERETÓ, Maria (2002). Història del poble de Gargallà. Treball inèdit presentat com a crèdit de síntesis de batxillerat. Institut de Batxillerat Guillem de Berguedà. Berga.