Taules del retaule de Sant Andreu de Gargallà
Montmajor

Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    A la sala de reserva del Museu

XV
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

Taules procedents de l'església parroquial de Gargallà que formaven part del retaule que representava la vida i el martiri del Sant titular. Únicament es conserven dues taules: l'escena del martiri de Sant Andreu, rica en detalls, sobre tot pel que fa al vestit que porten els botxins que estan lligant el màrtir a la creu, i per la presència d'or burillat a les cenefes, i en la que veiem al màrtir al centre lligat a una creu en aspa amb tres butxins. Medeix 62 x 50 x 2 cm. L'altre taula representa a Sant Andreu predicant davant una multitud de personatges, gairebé tots dones. Medeix 63,5 x 51 x 2 cm.

Es troben al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona (nº 28-1 i 28-2), a la sala de reserves.

A la Consueta que es conserva a l'arxiu parroquial de Sant Andreu de Gargallà hi ha un inventari dels objectes de l'església realitzat després de la Guerra Civil (1939). En aquesta relació s'inventaria tant els objectes que hi ha com els que van desaparèixer. En ells es diu que hi havia quatre taules pintades dels segle XVI que medien aproximadament 1m x 80 cm i que possiblement fòssin aquestes mateixes taules. Sant Andreu, apòstol i germà de Pere, va ser crucificat en una creu en forma d'aspa que s'ha anomenat "creu de Sant Andreu" i és el seu atribut.

SERRA, R. (1988). El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona (8). A L'Erol nº 29, pàg. 49. Consueta de la parròquia de Gargallà. 1936-1973.