Cal Pere Casanella
Mediona

Carrer dels Pins nº 10
    Al nucli urbà, a l’est de la riera de Mediona

Fitxa ARQ018 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Edifici entre mitgeres, de marcat aire modernista, composat per celler, entresol i tres pisos amb coberta a doble vessant amb teula àrab i carener paral·lel a la façana.

La façana està definida per dos eixos de simetria amb obertures rectangulars. Dues finestres a la tercera planta i dos finestrals al primer i segon pis que donen accés a un balcó corregut amb barana de ferro forjat amb decoració floral. La porta i finestra de l’entresol, a l’alçada del carrer, també són rectangulars, i la finestra té també una reixa de ferro forjat amb decoració floral.

La façana està pintada de blanc, i en destaca el capcer o frontó sinuós amb motllura que la corona, tant per davant com per la part posterior de l’edifici. Està rematat als extrems amb esferes guarnides de garlandes posades en pentàgon, al centre hi ha una pinya. Al capcer, esgrafiat hi ha la data de 1931 i possiblement les lletres PC.

Per la banda posterior de l’edifici en destaca la tanca, feta per un mur d’obra pintat de blanc, coronat amb maons plans disposats amb formes ondulants i una pinya a mode de pinacle al centre. La porta que dóna accés a la finca està feta amb maons disposats per aproximació definint una obertura triangular. La xemeneia de l’edifici principal té coberta de pavelló i obertures amb forma romboïdal.

Correspon a un del conjunt d’habitatges situats en el centre històric de Sant Joan de Mediona, cases significatives per la composició de la seva façana, pels acabats o altres detalls que mostren el creixement del nucli durant els segles XIX-XX.

Va ser construïda l’any 1931 per Pere Casanella Ferrer i Àngel Casanella Rafecas, avi i besavi de l’actual propietari, que eren paletes