Cal Palà
Mediona

Carrer de la Plaça 3; Avinguda Gaudí 11
    Al nucli urbà, a l’est de la riera de Mediona

Fitxa ARQ023 del Catàleg de béns a protegir del POUM.
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Edifici entre mitgeres, de marcat aire modernista, format de planta baixa i dos pisos amb coberta a doble vessant amb teula àrab i carener paral·lel a la façana.

La façana està composada per tres eixos d’obertures simètriques totes elles, inclosa la porta, rematades amb arc de mig punt. Totes les obertures tenen una petita barana de ferro forjat idèntica, decorada amb motius florals. El coronament de l’estructura hi ha una imbricació composta i quatre capcers o frontons sinuosos (circulars i esglaonats als extrems) que també es repeteixen a la façana posterior. Actualment la façana està pintada de blanc excepte la imbricació sota els capcers i un sòcol a l’alçada del carrer, ambdós pintats de groc.

La part posterior de l’habitatge està delimitada per una tanca de pedra amb reixes i porta de ferro forjat. El mur de pedra s’estén entre diferents pilars d’obra, pintats de blanc i rematats amb maó i un pinacle revestit de ceràmica vidrada en blau amb una petita esfera al centre.

Correspon a un del conjunt d’habitatges situats en el centre històric de Sant Joan de Mediona, cases significatives per la composició de la seva façana, pels acabats o altres detalls que mostren el creixement del nucli durant els segles XIX-XX.

El nom ve de l’anterior família propietària. Pertanyia al mestre del poble Magí Palà Bargalló (finals segle XIX). Un fill seu, farmacèutic, va fundar Laboratorios Palà que va tenir molt èxit en la post guerra venent un reconstituent, el Glico Arrhenal elixir.