Cal Pelussa
Navàs

Bages
    Sector oest del terme municipal. sub-terme del Mujal, dins l'antic terme del castell de Castelladral.
    Emplaçament
    Des de Navàs, carretera cap al Mujal i St Cugat del Racó. Uns 1.600 m passat el Mujal, camí a l'esquerra (direcció oest i sud) uns 100 m.
    404

41.8884
    1.83536
    403378
    4638041
    08141 - 342
    En ruïnes
    08140A005000240000IU
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, avui en ruïnes, emplaçada en un punt elevat sobre el torrent de les Esglésies. Consta d’un cos residencial de planta més o menys quadrada (amb planta baixa més un pis) que té un cos adossat a llevant i una petita pallissa aïllada uns metres a ponent.

Els murs de la casa es conserven dempeus però la teulada s’ha esfondrat i l’entorn és actualment cobert per la vegetació i de difícil accés. La façana principal està encarada vers migdia, i s’hi observen dues finestres amb ampits i emmarcades amb pedra carejada. En canvi, en l’estat actual el portal no és visible. Els paraments són de pedra més o menys escantonada i conserven parts de l’arrebossat tradicional. A la part posterior sembla que hi havia tines. Interiorment la casa està dividia en dues crugies, i es conserva la volta de pedra a la planta baixa.

Inscripció en una llinda: 1873

No coneixem notícies documentals antigues d’aquesta casa que, per la seva tipologia constructiva, podria ser obra del segle XVIII o XIX. La llinda amb la data de 1873 indica una possible reforma de la casa. En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 apareix anomenada com “El Coll”. Hi consta que és una casa que estava situada a 6 km del nucli de l’ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment de dos pisos. Ja al segle XX, cal Pelussa va quedar totalment afectada pels incendis de l’any 1994. Aquest any la casa ja estava abandonada i tenia la teulada i la part superior de les parets enderrocades.