Cal Mateu
Navàs

Sector central del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral.
    Carretera de Navàs a St Cugat del Racó. Uns 1.500 m passat St. Cugat, camí direcció nord uns 500 m.

Pla Especial Urbanístic del Catàleg de Masies i Cases rurals en Sòl no urbanitzable de Navàs, aprovat el 2012, amb els núms. 76 i 111.
    08140A008000040000IK
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, emplaçada vora una petita cinglera a l’extrem d’un petit altiplà proper a la riera de Sant Cugat. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa i un pis) i un cobert independent separat uns metres a llevant.

Inicialment la casa era més petita. Fou eixamplada cap al nord i (el 1861) cap al sud, amb el resultat d’una planta allargassada força atípica. Consta de diversos portals i finestres de tipologia diversa, la majoria obrats amb maó. Algunes de les finestres de la planta superior han estat remodelades recentment.

Uns metres a l’est hi ha un pou i, més enllà, una construcció amb cossos annexos que, per la part davantera, té dues plantes. Recentment ha estat rehabilitada i acull una oferta de turisme rural amb la denominació Masoveria de cal Mateu.

Inscripció vora el portal de llevant: 1861

Inscripció vora la porta de ponent: 1908

Cal Mateu és una construcció del segle XIX amb reformes o ampliacions el 1861 i 1908. En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 apareix anomenada com “Can Matéu”. Hi consta que és una casa, que estava situada a 2 km del nucli de l’ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment de dos pisos.

L’any 1994 la casa es trobava en estat d’abandó. En els darrers anys ha estat rehabilitada i s’ha adequat la pallissa per acollir turisme rural.