Cal Peiró Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector central del terme municipal
A 650 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'550.

Coordenades:

42.01182
1.98631
416064
4651586
08255-73
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 005A00037
Jordi Compte i Marta Homs

Cal Peiró està situada en el marge est de la riera de Merlès, pocs metres al sud-oest de cal Mestre i al sud-est de can Peuplà.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada originalment per un volum principal de planta baixa i primer pis que ha estat ampliat modernament amb el nivell de golfes. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra arrebossats i les cantonades estan delimitades amb carreus treballats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
La façana principal, orientada al sud-oest, presenta, a nivell de planta baixa, una port emmarcada amb pedra treballada, una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat, i dues portes reformades, una de les quals conserva una llinda de pedra bisellada. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, una de les quals amb ampit motllurat, i dues finestres reformades. El nivell de golfes és reformat completament.
La façana sud-est conté dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat, una de les quals amb la data de 1741 i una creu intercalada a la llinda, i un accés reformat amb unes escales.
La façana nord-est té totes les obertures reformades exceptuant una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat.
La façana nord-oest conté una espitllera i una finestra reformada a la planta baixa, i una finestra emmarcada amb pedra bisellada al primer pis.