Cal Mestre
Santa Maria de Merlès

Sector central del terme municipal
    A 730 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'600.

Jordi Compte i Marta Homs

Cal Mestre es troba situada a la riba est de la riera de Merlès al nord-est de cal Peiró prop del camí que condueix de la resclosa del molí d'Escrigues a l'hostal de Sant Cristofol.
    És un petit edifici d'estreta planta rectangular, formada per planta baixa i un pis amb teulada de doble vessant i aigües a les façanes laterals. La casa presenta els murs arrebossats i pintats de blanc amb un sòcol de pedra.
    Els elements més interessants es conserven a la façana principal, orientada al sud-est. En aquesta s'hi obre un portal que conserva la part superior dels brancals bisellats i la llinda de pedra també bisellada amb la data inscrita de 1690. El portal està flanquejat per dues finestres que sols conserven la llinda de pedra. La resta d'obertures: tres al primer pis i cinc a la façana nord-oest o bé han estat reformades o bé obertes de nou.