El Pati Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector central del terme municipal
A 500 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'550.

Coordenades:

42.01083
1.98494
415949
4651477
08255-72
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 005A00040
Jordi Compte i Marta Homs

El Pati està situat en una esplanada envoltada de camps dins la vall de Merlès, a la riba est de la riera a l'altura de la resclosa del molí d'Escrigues.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i un volum adossat a l'oest d'obra vista construït modernament. El volum principal està bastit amb murs de maçoneria de pedra, arrebossat a la façana est, amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
La façana principal, orientada al sud, està dominada per un portal emmarcat amb pedra bisellada, amb una inscripció a la llinda formada per un motiu geomètric coronat amb una creu. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat i a les golfes, una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada.
La façana est, totalment arrebossada, conté dues finestres a nivell de primer pis i dues més a les golfes, entre les que destaca una finestra emmarcada amb pedra bisellada al primer pis.
La façana nord es troba a escassos dos metres d'una gran estructura d'obra vista. A nivell de planta baixa hi ha una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra bisellada i una finestra reformada, al primer pis una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit de pedra i a les golfes, una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada.
Finalment la façana oest queda dominada completament pel volum adossat d'obra vista, construït recentment.