Cal Pau Vell
Sant Agustí de Lluçanès

Nucli urbà de l'Alou
    Carrer de l'Alou, 19

Es van reconstruir els murs conservant l'estructura i les llindes de totes les obertures antigues
    sí, IPA. 35
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Pau Vell està situada a la banda esquerra pujant el carrer de l'Alou just per sota de cal Ferrer.
    És un edifici estret de planta trapezoïdal de mitjanes dimensions que presenta un pati davanter tancat per la casa veïna de cal Roca. Està composat per planta baixa i un pis amb teulada de doble vessant i aigües a les façanes laterals. Els murs són de maçoneria de pedra i han estat refets.
    La façana principal està orientada al sud i té una composició asimètrica amb cinc obertures disposades de forma irregular. A la planta baixa dues finestres i una porta emmarcades amb pedra de nova construcció. El primer pis presenta dues finestres emmarcades amb pedra. La finestra de l'esquerra conserva ampit de pedra picada.
    La façana est presenta dues obertures, una a la planta baixa, que constituïa la porta principal ara reconvertida com a finestra, datada el 1790; i una finestra al primer pis amb brancals, llinda i ampit de pedra picada.
    A la façana nord s'hi adossava una casa que actualment es troba enderrocada. Presenta pedres que sobresurten dels murs.

Hi ha una inscripció a la llinda de la façana est i la data de 1790.

Casa que feia funció d'hostal situada al costat del camí ramader al nucli de l'Alou sorgit durant el segle XVIII a causa del pas dels ramats transhumants que hi feien parada. Cal Pau Vell va ser un hostal que funcionava en el marc de les rutes de transhumància.

MESTRE, P. Fira ramadera de l'Hostal del Vilar (Sant Agustí de Lluçanès), Cossetània, Valls, 1999
    YLLA-CATALÀ, G. Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. Sant Agustí de Lluçanès, 1990