Cal Pastoret - Can Toni
Granera

Carrer de Vic, 5 - Barri de Baix
    Al tram central del carrer de Vic, just on la via fa un revolt en direcció a l'oest

Adriana Geladó Prat

Edifici cantoner de planta irregular, format per quatre cossos adossats. El volum principal, distribuït en planta baixa i pis, consta de dos cossos adossats amb les cobertes de teula àrab de dues vessants i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Presenta un portal d'accés d'arc rebaixat, i lleugerament apuntat, bastit amb maons disposats a plec de llibre. Una petita placa encastada al parament recorda el nom de la construcció. Al pis hi ha dues finestres rectangulars, amb els brancals bastits amb maons i les llindes planes de pedra. La façana de tramuntana compta amb una única obertura rectangular, que conserva la llinda de pedra i un dels brancals fet de maons. La façana de migdia presenta dos portals d'obertura rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques de grans dimensions. Al pis hi ha tres finestres rectangulars emmarcades en pedra i amb els ampits motllurats. Adossat a l'extrem de migdia de la façana principal hi ha un volum rectangular amb teulada de dues vessants i organitzat en dos nivells. Compta amb petites finestres rectangulars emmarcades en pedra a la façana de llevant i una finestra emmarcada amb carreus de pedra, la llinda plana i l'ampit motllurat a la façana de migdia. Al seu costat, just en el punt d'unió entre aquest cos i el volum principal, hi ha un petit volum semicircular amb teulada d'un vessant, que probablement correspongui a un forn. El darrer volum que conforma la construcció està adossat a la banda de tramuntana del volum principal. És rectangular, amb teulada d'un sol vessant i organitzat en un únic nivell. La construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada de manera irregular, amb les cantonades embellides amb pedra desbastada de mida gran.

Antigament, a l'era de cal Pastoret s'hi havia batut a pota. La batuda a pota consistia en separar el gra de la palla mitjançant tracció animal (cavalls). L'era estava situada davant de la façana de llevant de la construcció.

La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del carrer Vic, els números de carrer i els seus propietaris. "Cal Pastoret" tenia el número 5, estava situada a la vorera dreta del carrer, es trobava habitada i era propietat de "Martín Ubals". Alhora, en el mateix llistat, també apareix mencionada la casa de "cal Toni". Aquesta tenia el número 3 i estava situada a la vorera dreta del carrer, tot i que no s'especifica si es trobava habitada i qui era el seu propietari. Segons l'expert en toponímia Enric Garcia-Pey, can Toni correspondria al segon cos de casa adossat al volum davanter de cal Pastoret.

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 52, 61. "Granera antiga". La Granària, 41, 2016, p. 16. Informació oral: Pere Genescà [Entrevista: 08-04-2019]. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera. Http://www.moianes.net/ [Consulta: 15-04-2019].