Cal Merla
Granera

Carrer de Vic - Barri de Baix
    Al tram inicial del carrer de Vic, adossat a cal Gall

Adriana Geladó Prat

Edifici cantoner de planta rectangular, adossat a la façana de tramuntana de cal Gall i enclotat respecte el nivell de circulació del carrer. El volum principal està format per dos cossos adossats amb les cobertes de teula àrab de dues vessants, els careners paral·lels a la façana principal i està distribuït en planta baixa, pis i golfes. En general, la construcció compta amb obertures rectangulars amb els emmarcaments arrebossats amb el mateix revestiment que cobreix els paraments. Destaca una de les finestres de la façana de tramuntana, que conserva l'ampit de pedra. La façana de llevant compta amb un portal protegit amb voladís de teula àrab i una terrassa al pis superior. Adossat a la façana de migdia hi ha un altre volum rectangular amb teulada d'un sol vessant i un porxo obert a l'exterior per la banda de llevant. Davant de la façana principal, i regularitzat amb el nivell de circulació del carrer, hi ha un petit cos rectangular cobert amb una terrassa enrajolada al nivell del portal d'accés principal. Unes escales descendents donen accés al seu interior des del carrer. La construcció presenta els paraments arrebossats. A la banda de llevant de la finca hi ha un volum reformat rectangular, amb teulada d'un sol vessant.

La finca compta amb un accés directe des de la carretera de Castellterçol (BV-1245). Un petit túnel de desaigüe bastit en pedra, i situat davant la porta d'entrada a la finca, permet el pas de l'aigua cap al torrent del Prat.

La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del carrer Vic, els números de carrer i els seus propietaris. "Cal Merla" tenia el número 9, estava situada a la vorera dreta del carrer, es trobava habitada i era propietat de "Tomàs Roca".

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 55. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera.