Cal Papallanes
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Clot de la Mare de Déu. A l'est del nucli urbà.
  Emplaçament
  Camí cap a l'ermita de Sentfores, davant del trencant que porta a l'ermita.
  467

  Coordenades:

  41.5542
  1.54104
  378331
  4601309
  Número de fitxa
  08226-318
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  000908000CG70B0001ZE
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Cal Papallanes és una masia situada a tocar de l'ermita de la Mare de Déu de Sentfores dins el disseminat de Sentfores, al sud-est del nucli de Sant Martí de Tous. L'edifici està construïda amb diversos volums annexionats amb un pati interior tancat per un baluard amb el portal d'accés a migdia. El volum principal és de planta rectangular amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migdia. Consta de planta baixa, primer i segon pis. El frontis té la porta d'accés d'arc de mig punt de maons amb diverses obertures, tres a pla planta baixa i primer pis i dues a l'alçada del segon pis. A la façana nord hi ha quatre obertures petites i a la façana de ponent n'hi ha quatre més i una gran porta per accedir a la planta baixa.
  A la banda nord -est s'hi adossa un annex de planta rectangular amb la coberta a una vessant amb el portal d'accés a la façana nord-est. Per la banda nord, disposa de dos grans finestres amb llinda de pedra actualment tapiats amb totxo. Antigament, aquest cos havia funcionat com a celler. A la banda sud de la casa, hi ha la construcció d'un segon volum, de planta rectangular amb la coberta a una vessant, que consta de dos pisos amb diverses obertures de planta rectangular i amb la porta d'accés a la façana nord. Els murs estan revestits amb ciment a excepció del baluard que és de pedra vista.
  Actualment tota la casa s'utilitza com a magatzem.

  També coneguda com a Fadrí de Sentfores.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.