La Passada
Sant Martí de Tous

Les Alzinetes. Al sud del nucli urbà.
    Sortint de Tous el camí que porta cap a la Fou i el disseminat de l'Aubareda

XVI-XX
    Núria Cabañas

La Passada és un mas documentat en època moderna situat a les afores del nucli de Sant Martí de Tous amb reformes a inicis del segle XX. L'edifici de planta en forma “L” té la coberta a doble vessant amb el carener a perpendicular a la façana principal. La finca fou ampliada l'any 1913 i integrada a l'antiga masia. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. La façana principal, orientada a migdia té el portal d'accés d'arc rebaixat de maons a la planta baixa. El primer pis s'hi obra una finestra i una porta amb sortida a una terrassa amb barana de ferro, annex construït al segle XX amb una porta d'accés a la planta baixa d'arc rebaixat de maons orientada a llevant. A l'alçada de les golfes hi ha dues finestres de reduïdes dimensions. La façana de llevant té una porta de garatge de planta rectangular situada a la part central de la façana amb tres finestres a la planta baixa. A nivell del primer pis s'hi obren cinc finestrals d'arc pla i dues finestres de reduïdes dimensions a nivell de les golfes. A la banda esquerra de la façana de ponent s'hi annexiona un cos de planta quadrangular amb la coberta a una vessant, al qual se li adossa un cos de planta rectangular amb coberta a una vessant amb una porta d'accés modificada al segle XX i amb una rajol amb el nom de “Cuartel de Poniente”, ja que durant les Guerres Carlines aquest espai fou ocupat com a caserna militar. El tractament dels murs es de pedra vista lligada amb argamassa i ciment a excepció de la façana sud del mas que es troba revestida i pintada de blanc.
    A la banda nord de la masia s'hi troben tres cossos de planta quadrangular, dues amb coberta d'uralita i una amb coberta de teula emprats per guardar la maquinària agrícola, que antigament feien les funcions de pallissa.

Segons informació cedida per Elisa Vidal, en una relació de famílies de l'any 1580 es troba documentat Jacobo Biosca mansi de La Passada.