La Passada
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Les Alzinetes. Al sud del nucli urbà.
  Emplaçament
  Sortint de Tous el camí que porta cap a la Fou i el disseminat de l'Aubareda
  449

  Coordenades:

  41.55816
  1.51894
  376496
  4601780
  Número de fitxa
  08226 - 319
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  000204000CG70B0001PE
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  La Passada és un mas documentat en època moderna situat a les afores del nucli de Sant Martí de Tous amb reformes a inicis del segle XX. L'edifici de planta en forma “L” té la coberta a doble vessant amb el carener a perpendicular a la façana principal. La finca fou ampliada l'any 1913 i integrada a l'antiga masia. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. La façana principal, orientada a migdia té el portal d'accés d'arc rebaixat de maons a la planta baixa. El primer pis s'hi obra una finestra i una porta amb sortida a una terrassa amb barana de ferro, annex construït al segle XX amb una porta d'accés a la planta baixa d'arc rebaixat de maons orientada a llevant. A l'alçada de les golfes hi ha dues finestres de reduïdes dimensions. La façana de llevant té una porta de garatge de planta rectangular situada a la part central de la façana amb tres finestres a la planta baixa. A nivell del primer pis s'hi obren cinc finestrals d'arc pla i dues finestres de reduïdes dimensions a nivell de les golfes. A la banda esquerra de la façana de ponent s'hi annexiona un cos de planta quadrangular amb la coberta a una vessant, al qual se li adossa un cos de planta rectangular amb coberta a una vessant amb una porta d'accés modificada al segle XX i amb una rajol amb el nom de “Cuartel de Poniente”, ja que durant les Guerres Carlines aquest espai fou ocupat com a caserna militar. El tractament dels murs es de pedra vista lligada amb argamassa i ciment a excepció de la façana sud del mas que es troba revestida i pintada de blanc.
  A la banda nord de la masia s'hi troben tres cossos de planta quadrangular, dues amb coberta d'uralita i una amb coberta de teula emprats per guardar la maquinària agrícola, que antigament feien les funcions de pallissa.

  Segons informació cedida per Elisa Vidal, en una relació de famílies de l'any 1580 es troba documentat Jacobo Biosca mansi de La Passada.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.