Cal Paleta Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector central del terme municipal
A 790 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 12'300.

Coordenades:

41.98881
1.96887
414589
4649048
08255-108
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XIX-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 009A00060
Jordi Compte i Marta Homs

Cal Paleta està situada uns metres a l'oest de la riera de Merlès, just al sud de la Torre i ben a prop de les altres estructures que formaven la Serradora.
Es tracta d'una casa de mitjanes dimensions separada en dos habitatges de planta baixa i primer pis, un anomenat cal Paleta i l'altre ca la Ramona. Està bastida amb murs de càrrega de maçoneria de pedra amb les cantonades delimitades amb maó i amb totes les obertures emmarcades amb maó i llinda de fusta amb arc de descàrrega de maó. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
La façana principal, orientada a l'oest mostra els dos habitatges separats amb una distribució simètrica respecte l'eix central. En els dos habitatges hi ha una porta i una finestra a la planta baixa, i dues finestres al primer pis.
La façana nord, pràcticament coberta d'heura en tota la seva extensió, té únicament una porta tapiada a la planta baixa i una finestra al primer pis.
La façana oest, orientada cap a la riera de Merlès, presenta una distribució exacte respecte la façana principal, amb dues portes i dues finestres a la planta baixa i quatre finestres al primer pis, quedant repartides de forma simètrica i separades en dos habitatges. Del centre de la façana en sobresurt un petit cobert que conté l'antic forn de pa, amb la volta d'obra i la boca formada per dos monòlits de pedra treballada.
La façana sud queda dominada per un llarg cobert adossat, bastit amb amples pilars de maçoneria de pedra amb maó a les cantonades. A l'extrem del cobert, hi ha diversos pilars més que actualment no sustenten cap teulada.