Salavert Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector oest del terme municipal
A 1500 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 12'600.

Coordenades:

42.00328
1.96306
414127
4650660
08255-109
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 009A00001
Jordi Compte i Marta Homs

Salavert es troba situada al nord-est de Puigdesala i Esmerats, a l'oest del nucli de Santa Maria de Merlès.
Es tracta d'una casa de planta rectangular formada per diversos cossos adossats amb diferent nivell i vessants de teulada. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra i cantonades diferenciades, totalment arrebossada.
La façana principal, orientada al sud, està formada per tres cossos adossats i queda tancada per un mur amb estructures agropecuàries i una porta de lliça coberta amb barbacana de doble vessant, formant un petit pati al davant. A la banda esquerra de la façana hi ha un portal d'accés emmarcat amb brancals i llinda de pedra treballada a la planta baixa. Al primer pis, sobre el portal, s'obre un finestra emmarcada amb brancals i llinda de pedra bisellada i ampit motllurat, i dues finestres reformades. A la part central hi ha un cos que s'ha reformat (una possible antiga pallissa) quedant a la vista els antics pilars. S'ha tapiat amb mur part de les grans obertures i s'hi ha obert dues finestres. La part de la dreta, que forma part del cos adossat a la façana est, s'hi obre una porta i una finestra.
La façana oest queda dominada per un cos adossat modern, amb teulada d'una sola vessant. A la façana nord s'obren dues petites obertures a nivell de planta baixa, cinc finestres al primer pis, dues de les quals emmarcades amb monòlits de pedra i ampit de pedra i tres finestres a les golfes, dues d'elles emmarcades amb monòlits i ampit de pedra.
A la façana est s'hi adossa un cos d'alçada inferior amb teulada a doble vessant on s'hi obren dues finestres a nivell de primer pis.