La Torre Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector central del terme municipal
A 580 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 12'300.

Coordenades:

41.98917
1.96931
414626
4649088
08255-106
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XIX-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 00DG14G
Jordi Compte i Marta Homs

La Torre es troba situada a la riba oest de la riera de Merlès prop de cal Paleta i l'antiga Serradora.
Es tracta d'una casa de planta rectangular, formada per planta baixa i un pis amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra irregular i presenta les cantonades i les obertures emmarcades amb maó. Dues línies de maó horitzontals i dues línies de maó verticals delimiten els nivells de pisos i les crugies. Les línies horitzontals ressegueixen també la part superior de les finestres provocant un ressalt. Tota la casa presenta una disposició simètrica de les obertures, les quals estan emmarcades amb brancals de maó i coronament de maó pla.
La façana principal orientada al sud-oest presenta un portal d'accés central i dues finestres que el flanquegen a la planta baixa. Al primer pis hi ha tres finestres.
A la façana nord-oest hi ha dues finestres a la planta baixa i dues finestres al primer pis. A sota el carener s'hi obre una finestra de menors dimensions també emmarcada amb maó.
La façana nord-est presenta tres finestres a la planta baixa, dues finestres al primer pis i una estructura adossada que sobresurt perpendicularment, totalment arrebossada.
A la façana sud-est s'obren dues finestres per planta i una petita finestra sota carener.