Cal Morera
Argençola

  Anoia
  Albarells
  Emplaçament
  La primera casa a l'arribar Albarells. És la única que resta dempeus.
  603

  Coordenades:

  41.62213
  1.47638
  373072
  4608944
  Número de fitxa
  08008-43
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Renaixement
  Contemporani
  Segle
  XIV-XV
  Estat de conservació
  Dolent
  Les façanes presenten un estat de conservació millorable, sobretot la nord. La coberta encara es conserva però comença a presentar signes de desgast, degut a l'estat de l'embigat.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA: 3931
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  3191301CG7039S0001TX
  Autor de la fitxa
  Jordi Seró i Ferrer. IN SITU S.C.P.

  Gran edifici de planta quadrada situat a l'entrada del nucli d'Albarells. Presenta soterrani, planta baixa, dues plantes de pis i golfes. La coberta és a quatre vessants amb teula àrab. Solament és visible el ràfec de la façana nord. Les façanes originalment arrebossades, estan perdent aquest atribut, degut a l'abandonament.
  Presenta molts elements interessants, tot i que ha patit moltes modificacions en les façanes (que s'observen a primera vista).
  La façana d'ingrés s'orienta al sud, i s'accedeix a l'edifici a través d'un porxo, on trobem un seguits d'arcs apuntats, formant una volta de creueria. Cal esmentar, que les obertures del porxo, són amb arc rebaixat de pedra. En aquest espai, hi trobem també un forn, actualment tapiat. Aquest porxo actualment està ple de caixes que no deixen veure altres elements. A la façana exterior, hi trobem diverses finestres amb brancals, i llinda de pedra, així com ampit pronunciat. Destacar-hi també a la primera planta un gran finestral amb arc rebaixat, i a la planta superior, dues finestres bessones amb arc de mig punt. A la planta baixa, al costat de l'entrada al porxo, hi ha adossada una construcció més recent.
  La resta de façanes, presenten algunes finestres amb brancals i llinda de pedra, així com ampit pronunciat.
  Tant la façana est, com la nord, estan cobertes per una abundosa vegetació.

  És una de les cases més antigues del que havia estat el poble d'Albarells. No és descartable, que s'hagués construït o evolucionat sobre alguna estructura més antiga.