Cal Moliner
Navàs

Bages
    Nucli de Castelladral, al sector central del municipi. Antic terme del castell de Castelladral, parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Carretera de Súria a Viver i Serrateix (B-423), al km. 9,4.
    664

41.8989
    1.78011
    398811
    4639271
    08141 - 326
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 01.04.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 6. AEA
    8994102CG9389S0001XS
    Jordi Piñero Subirana

Casa de tipologia popular que és l’única que ha quedat al nucli de Castelladral i que ha conservat, tot i que de manera parcial, les característiques tradicionals. Està adossada per un costat a l’edifici de l’Alberg i, per l’altre, té una escalinata per accedir a la part superior del poble. Consta d’un cos principal (de planta rectangular, amb planta baixa més dos pisos) que té adossat a l’esquerra un cos més petit i més baix, també residencial, de només dues plantes.

La façana principal, encarada vers el sud-est, conforma una part de l’únic carrer del poble. El cos principal s’ordena a partir d’un eix central, amb un balcó, un portal lleugerament descentrat i tres finestres superiors; però totes aquestes obertures semblen, almenys en part, remodelades modernament. El ràfec perimetral és decorat amb maó motllurat. En el cos lateral les obertures conserven un remat de maó lleugerament arquejat. El parament és arrebossat i pintat d’un color clar, però deixant algunes clapes a pedra vista que deixen entreveure un aparell fet de carreus irregulars. La resta de façanes pràcticament no té obertures, amb l’excepció d’un balcó lateral. A l’interior la casa conserva dos cellers, un de subterrani.

Del cos més baix se’n conserven fotografies antigues on s’observa que l’acabat final eren carreus de pedra mes o menys regulars i tenia les obertures emmarcades amb morter.

Informació facilitada per Jaume Obradors

L’edifici conegut actualment com a Cal Ferrer era antigament la casa Moliner, i és documentada ja al segle XVIII. Al cos més petit, a l’esquerra, hi havia hagut una botiga pertanyent a una cooperativa administrada per veïns del poble i regentada a principis del segle XX pel “Noi Ros”. De l’any 1913 se’n conserva una fotografia on es pot observar una vista de conjunt del poble de Castelladral, feta per Cèsar August Torras i Ferreri (AFCEC).

Els de cal Ferrer van instal·lar-s’hi abans de la guerra. Anteriorment havien estat on ara hi ha l’alberg, i posteriorment van passar a una casa avui en ruïnes que hi ha vora la cisterna de l’Ajuntament.

ALGUÉ, Jordi; ARCEDA, M; LLOBET, E; SELLARÉS, R; VILÀ, A (2015). Silencis: República, Guerra Civil i repressió franquista a Navàs (1931-1945). Ajuntament de Navàs, p. 20-21.

ESCALA, R.; PINYOL, D. (1988). Inventari d’immobles d’interès arquitectònic de Propietat Municipal. Servei de Patrimoni Arquitectònic local. Diputació de Barcelona.

OBRADORS, Jaume (1991) “Memorial contracte d’obres de l’església de Castelladral”. El Morralet, núm. 1. Navàs, p. 19.

SOLER, Isidre (1991) “Records i Vivències: El nucli de Castelladral”. Morralet, núm. 1. Navàs, p. 22.