Cal Misèria
Navàs

Bages
    Sector nord-oest del terme municipal. Antiga quadra autònoma de Valldeperes, pertanyent a l'antic terme del castell de Castelladral.
    Emplaçament
    Carretera a Cardona (C-55), al km. 57,9 (al polígon La Cort, de Cardona), pista asfaltada en direcció est i després nord-est, uns 2,5 km. Trencall a la dreta poc abans d'arribar al nucli de Valldeperes.
    464

41.90592
    1.73074
    394727
    4640110
    08141 - 223
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 81.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental.
    08140A011000060000ID
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans, emplaçada a l’extrem d’un altiplà amb molt bones vistes, prop del nucli de Valldeperes. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis i golfes). La casa ha conservat molt íntegrament la tipologia constructiva originària. El cos primitiu era més estret i posteriorment (a finals de segle XIX o començament del XX) fou ampliat per ambdós costats. Així, la façana principal, encarada vers el sud-est, consta en el cos central de dos eixos d’obertures, amb un portal emmarcat amb llinda i brancals de pedra. Els cossos laterals tenen altres obertures, aquestes emmarcades ja amb maó. A l’alçada de les golfes en una de les finestretes s’hi ha col·locat una reproducció de la Moreneta a mode de capelleta, i adossat al costat dret hi ha una mena de porxo sobre pilars de maó. La resta de façanes presenta poques obertures i petites. El parament és de paredat comú amb semi-arrebossat de calç.

És interessant també el cobert aïllat que està situat al nord-est, amb base de pedra i diverses obertures de totxo, i amb una segona planta feta ja amb maó. Uns metres al nord-oest s’aixeca la pallissa.

Inscripció a la llinda del portal principal. 1867, junt amb un símbol de Maria.

No coneixem gaires notícies d’aquesta casa de pagès que, tal com indica la inscripció de la llinda principal, fou construïda el 1867. No es pot descartar que tingués un origen anterior, però la construcció que avui es pot veure correspon ben segur a aquesta època. Cap al final del segle XIX o començament del XX la casa es devia ampliar amb els cossos laterals.

En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 apareix anomenada com a “Cal Miséria”. Hi consta que és una casa, que estava situada a 8 km del nucli de l’Ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment de dos pisos.

PIÑERO, Jordi. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa R 33.