Caseta d’en Sunyer
Navàs

Bages
    Sector nord-oest del terme municipal. Antiga quadra autònoma de Valldeperes, pertanyent a l'antic terme del castell de Castelladral.
    Emplaçament
    Carretera a Cardona (C-55), al km. 57,9 (al polígon La Cort, de Cardona), pista asfaltada en direcció a Valldeperes. Passat el nucli de Valldeperes continuar per la pista 1.400 m i camí a l'esquerra, 1 km aproximadament.
    552

41.92494
    1.72742
    394483
    4642225
    08141 - 224
    08140A015000220000IW
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions no gaire grans situada a la part alta d’uns camps, gairebé 2 km al nord-nordoest del nucli de Valldeperes, on hi ha la casa mare del Sunyer. Consta d’un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més dos pisos, el segon sota-coberta) més coberts d’alçada més baixa adossats a ambdós costats, així com un cobert més modern situat a l’angle nord-oest. La casa té un notable interès ja que ha estat bastida en una sola fase constructiva i ha conservat íntegrament la tipologia originària. La façana principal, perfectament encarada vers migdia, s’estructura en base a dos eixos d’obertures, amb el portal a la dreta. Totes les obertures són emmarcades amb pedra carejada. En la resta de façanes gairebé no hi ha finestres. El parament és de paredat comú, amb carreus ben tallats a les cantoneres i uns carreus molt grossos que criden l’atenció utilitzats a la part baixa del mur. Conserva un semi-arrebossat tradicional de calç. El cobert de l’esquerra, que presenta una escala exterior per accedir a la part superior, és obrat en part també amb uns carreus perfectament escairats.

Inscripció en una pedra a la paret de la dreta: 1677

Inscripció en una llinda de la façana posterior: 1850

Inscripció a la llinda del portal principal: 1880

Aquesta casa presenta diferents inscripcions que desconcerten més que no pas aclareixen la seva cronologia. Segons això, és possible que en aquest lloc ja hi hagués una primera construcció del 1677. La casa actual, però, sembla aixecada en una sola fase constructiva el 1880, tal com indica força clarament la llinda principal. Tot i això, una altra inscripció a la part posterior, del 1850, ens fa qüestionar aquesta afirmació. Tal com el seu nom indica, era una masoveria del Sunyer, que és la masia principal de la zona de Valldeperes. Des de la dècada de 1980 aproximadament que no hi viu ningú, i avui dia encara pertany al Sunyer.

AIM3; URBAMED (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de Masies i Cases rurals en sòl no urbanitzable de Navàs, Ajuntament de Navàs, fitxa núm. 31.