Cal Millàs. Cal Millars
Castellfollit de Riubregós

  Anoia
  Partida de Coletes
  Emplaçament
  Al veïnat de Millars
  670

  Coordenades:

  41.75038
  1.4161
  368312
  4623274
  Número de fitxa
  08060 - 32
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVI-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Precatàleg de patrimoni. Normes Subsidiàries (2000)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí IPAC-5603
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  001401200CG62D
  Autoria de la fitxa
  Anna Camats Malet

  Masia d'aspecte fortificat, fisonomia donada pel parament dels murs, construïts amb carreus ben escairats, de pedra vista, i sobretot pels contraforts situats a les façanes est i sud, a mode de talús.
  Es tracta d'un conjunt arquitectònic, el centre del qual són dos edificis adossats, de planta quadrada i tres pisos cadascun. L'edifici situat al sud, pròpiament Cal Millars, originàriament era una capella, a la qual posteriorment se li ha afegit un petit annex a la banda est, i un pati descobert a l'oest. La porta principal, un portal adovellat de dimensions considerables, es troba a la façana est de l'edifici nord, i s'hi accedeix pujant dos esglaons de pedra. És en aquesta façana que es pot llegir el nom de la masia, gravat en una placa de fusta al costat de la porta.
  Les finestres són de mida petita i de formes lineals, excepte les del recinte annex, que té tres balcons amb arc de mig punt. La majoria d'obertures tenen un petit repeu de pedra que sobresurt del mur de façana, algun dels quals amb motllures decorades amb relleus senzills.
  La teulada d'ambdós edificis és de doble vessant, coberta amb teula de tipologia àrab.
  Aquesta masia es troba al costat de Cal Quec, i es comuniquen a través d'un pas cobert amb volta de pedra.

  Actualment s'utilitza com a allotjament de turisme rural.

  Segons FARELL (1994b:25) es té constància documental de la capella des de l'any 1824, quan el propietari de la masia comunica l'existència de la capella al bisbe de Solsona, però sembla que és molt més antiga.
  El mateix autor FARELL (1994a:144) esmenta que la masia estava habitada l'any 1981.

  FARELL, Joan (1994a). Castellfollit de Riubregós. Vol I. Resum històric. Folklore. Llegendes. Tradicions. Fundació Salvador Vives Casajuana.
  FARELL, Joan (1994b). Castellfollit de Riubregós. Vol II. Toponimia i vocabulari de la vila i el terme. Fundació Salvador Vives Casajuana.