Cal Mensa
Pujalt

La Guàrdia Pilosa

XIV-XIX
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

Cal Mensa és una casa aïllada d'origen medieval que va ser ampliada en època moderna i contemporània. És de planta rectangular i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. A nivell exterior, la part més antiga s'identifica en el cos de mestral, on hi ha un portal d'arc rebaixat de pedra disposada a sardinell i brancals de pedra carejada, així com una finestra al pis d'arc pla de pedra carejada. Aquest cos fou ampliat per xaloc amb un volum de majors dimensions, que s'obre amb diverses finestres ceràmiques. Finalment, es va afegit un tercer cos a xaloc, que presenta un sol pòrtic d'arc carpanell arrebossat a la façana lateral. El parament dels murs és de pedra lligada amb morter, en alguns trams revestits amb argamassa. A la façana posterior hi ha adossat un annex agrícola.

Al fogatge de 1553 de la Guàrdia Pelosa, de la colecta de Cardona, hi consta Jaume Mença.